Kako izabrati najbolji balzam za usne

Na tržištu danas postoji na stotine različitih balzama za usne. Ovaj preparat se koristi bez obzira na to koje je godišnje doba ili doba dana u pitanju. Međutim, postavlja se pitanje kako u moru balzama za usne izabrati baš onaj najbolji.

 Idealno bi bilo kada biste odabrali onaj preparat koji je napravljen od najboljih i najkvalitetnijih sastojaka i koji vlaži i hrani kožu usana, a koja je, inače, sklonija iritaciji od svih ostalih dijelova kože. Koža usana je, na primjer, mnogo tanja i osjetljivija od kože lica. U slučaju da pri kupovini balzama za usne odaberete pogrešan proizvod, usne mogu da pocrvene, popucaju, ili, čak, da prokrvare.

Evo šta kažu stručnjaci…

Prije svega, kupite balzam bez parabena. Šta je to paraben? Parabeni su najjeftiniji oblik hemikalija koje se koriste za produžavanje roka trajanja preparata za uljepšavanje, i dio su gotovo svega – od paste za zube do dezodoransa i šminke.

Prema istraživanju dr Philippe Darbre, profesorice onkologije i istraživača biomolekularne nauke na Reading univerzitetu u Engleskoj, paraben je povezan i sa karcinomom dojke. Njen tim je, u prosjeku, pronašao dvadeset nanograma parabena u malom uzorku tumora dojke. Struktura pronađenih parabena upućuje na to da su ove hemikalije bile nanesene na kožu (dezodorans, krema ili sprej za tijelo), te su se tako apsorbovale.

U sastojke koje treba da izbjegavate prilikom odabira i kupovine balzama za usne ubrajaju se još i vještačke boje i mirisi, jer mogu da dovedu do iritacije, kamfor, mentol i fenol, koji hlade i anesteziraju usne, ali ih i isušuju i mogu da dovedu do crvenila i oticanja, alkohol, koji takođe isušuje, salicilnu kiselinu, koja ublažava bol, ali koju ne smiju da koriste osobe alergične na aspirin, te maslac od aloje, koji vlaži, liječi i ima umirujuće dejstvo, ali može da iritira. Isto važi i za vitamin E, uprkos tome što je riječ o antioksidansu i odličnom sredstvu u borbi protiv starenja kože.

Balzam za usne nanosi se od četiri do šest puta u toku dana, odnosno – svaki put kada se osjeti da usne svrbe ili da su suhe.

Kada kupujete proizvode za higijenu i uljepšavanje, obratite pažnju na deklaraciju i, svakako, izbjegavajte one proizvode u čijem je sastavu paraben, ali i one proizvode koji sadrže njegove izvedenice – benzilparaben i izobutilparaben.