Kako dekorisati sto

Dolaze vam važni gosti na večeru, u pripremama ste, želite da hrana bude savršena, ali mislite li na jedan veoma važan detalj, dekoraciju stola ?! Dolaze vam važni gosti na večeru, u pripremama ste, želite da hrana bude savršena, ali mislite li na jedan veoma važan detalj, dekoraciju stola ?! Dobro postavljen sto pridodaje cjelokupnom ambijentu trpezarije, ali i ugođaju i doživljaju poslužene hrane i pića. Stalno na televiziji gledamo razne kulinarske emisije (Večera za 5, Sto za 4..), u kojima neki kandidati, pri ocjenjivanju, gledaju vise na dekoraciju stola, interijer stana, nego na ukus pripremljene hrane.Ponekad kandidati pri pokušaju da zadive ostale takmičare, preteraju sa dekoracijom, pa dekoracija na stolu, ostavlja utisak kiča…Zato mi, samo za vas imamo savjete pomoću kojih će vaš stol da izgleda spektakularno:

  1. Ukoliko kombinujete tanjire i pribor za jelo iz različitih razdoblja ili stilova, pobrinite se da imaju sličnu, ako ne i istu proporciju.
  2. Ukoliko je vaša trpezarija u kojoj će se održati posebna večera, jednolična, dosadna…imamo rješenje za vas-nabavite lijep stolnjak, nevjerovatno je šta će učiniti jednoličnoj prostoriji.

    Dekoracija stola – bitan je svaki detalj
  3. Koristite platnene salvete unjesto papirnatih.One će dati formalan izgled jelu. Neka budu iste ili potpuno suprotne boje od stolnjaka, kako biste postigli lijep izgled.
  4. Čaše, na svakom mjestu bi trebale biti postavljene za sve vrste pića koje ćete posluživati tokom jela(osim čaša, za desertno vino, koje se postavljaju pri serviranju deserta).Čaša za vodu se stavlja na desnu stranu od tanjira, odmah iznad noža.Čaše za vino se postavljaju desno od čaše za  vodu po redu korištenja.
  5. Pravilno postavljanje pribora za jelo se prati jednostavnim pravilom, bez obzira da li se radi o formalnom ili opuštenom događaju.Postavite ga na sto prema redu korištenja, spolja prema unutra.Viljuška se nalazi na kraju lijeve strane, kašika se postavlja desno od noža a pribor za desert se uvijek stavlja horizontalno iznad tanjira.
  6. Kad zadovoljite svih ovih 5 pravila, kao završni detalj, stavite na sto, cvijetni aranžman.

Nadamo se da su vam pomogli naši savjeti, a sad brzo krenite na posao! Sigurni smo da će vaši gosti biti očarani vama vašom dekoracijom stola, a naravno i vašom večerom.