Kako dekorisati set šolja za čaj ili kafu

Ukrasite obični set šolja za čaj ili kafu ovom jednostavnom tehnikom. Ovako dekorisane šolje postaju unikatne sa vašim ličnim pečatom na njima i mogu vam poslužiti kao ukras, ili poklon za neke drage prijatelje.

Šta nam je potrebno:

Set šolja za kafu ili čaj koje možete naći u obližnjim prodavnicama i trgovačkim centrima po veoma niskim cijenama. Izaberite oblik po želji i potrudite se da nađete obične bijele šolje. Pored ovoga potrebne su nam boje za porcelan koje možete naći u prodavnicama kreativne opreme. Takođe možete naći i flomastere za porcelan sa kojima je rad možda još jednostavniji. Pored ovoga obro je imati i kistove, četkice različitih debljina.

 

Koraci:

U principu, ukoliko volite i znate crtati na papirtu znaćete to da uradite i na šoljama. Ukoliko vam crtanje ne ide od ruke, na interentu možete pronaći šablone koje jednostavno možete otrpintati, privremeno zalijepiti na šolje te ih popuniti bojama po želji. U svakom slučaju crtanje je ipak originalnije i zabavnije pa se potrudite da to na taj način i uradite.

Prvo je potrebno priremiti suđe na kojem mislimo crtati: prvo ga dobro operemo, uklonimo naljepnice i ljepilo ukoliko ga ostane od skidanja naljepnice i potom sve dobro osušimo.

Dizajn koji želite možete nacrtati flomasterima za porcelan na šolje direktno ili kistom laganim pokretima i tankim linijama. Ukoliko ne volite da to radite direktno, nađite neke bojeili olovke na vodenoj bazi koje ostavljaju trag na porcelanu. Boja za porcelan se suši veoma brzo, pa ako vam se desi greška prilikom crtanja odmah je obrišite papirnatom maramicom.

Nakon što ste nacratli šablon, možete preći na pozadinu. Mi smo koristili tirkiznu boju, a vi izaberite boju po želji. Boju za porcelan možete razblažiti vodom kako bi dobili svjetliju nijansu koja vam odgovara.

Nakon što sve završite jednostavno ostavite šolje 24h da se osuše. Potom u običnoj pečnice “pecite” šolje na temperaturi od 150C. Ove boje nisu otrovne i otporne su na pranje čak i mašinu za suđe.

Ukoliko vam crtanje nikako ne ide jednostavno napišite neki omiljeni citat ili stih. Uživajte!