Kako brzo promijeniti jezik na računaru

{loadposition ad2}

Recimo kucate tekst u Wordu. Potreban su vam engleski, te hrtvatska ili spska latinica (koje su identične) i ćirlica. Sporiji način na koji većina nas obavlja ovu rutinsku operaciju jeste da kliknete na ikonicu jezika koja obično nalazi u task baru u desnom donjem uglu. Međutim postoji i mnogo lakši na da promijenite jezik a da ne morate da klikate na ikonicu i tako gubite vrijeme. Rješenje je u ovom jednostavnom trku koji uključuje korištenje tastature. Ovo je tzv prečica koju je toliko jednostavna da je morate voljeti.

Evo kako to izvodimo:

 

1. Pritisnemo tipku ALT koja je locirana na dva mjesta – sa desne i lijeve strane tipke koja nam služi za razmak SPACE. Držimo pritisnuto ALT i nepuštamo.

altshift_promjena_jezika

 

 


2. Potom držeći tipku, taster ALT pritisnemo i pustimo tipku SHIFT, koja je na vašoj tastaturi označena kao strelica usmjerena prema gore i takođe se nalazi na dva mjesta, sa lijeve i desne strane. Pustimo tipku SHIFT (ŠIFT) i gledamo kako se ikonica za jezik promijenila u sljedeći jezik koji je podešen na vašem računaru. Ponavljamo postupak dok ne izaberemo željeni jezik.


 

altshitf_promjena_jezika

 


Dakle, jednostavna formula koju možemo i ovako napisati

 

ALT+SHIFT=Promijenjen jezik.