Jabukovo sirće – izrada, svojstva, savjeti

Kao jedan od osnovnih simbola zdravlja i vitalnosti uzimana je voćka jabuka zbog svog prijatnog ukusa i prvenstveno ljekovitog dejstva na organizam. Pored širokih mogućnosti korišćenja ovog voća u domaćinstvu i prehrani, jabukovo sirće se izdvaja kao poseban proizvod koji bi se trebao svakodnevno unositi u organizam zbog ljekovitih dejstava. Koje su to karakteristike koje krase ovaj napitak, koje vrste postoje i kako ga napraviti u svome domu?

Egipćanima je bilo poznato, takođe, Grcima i Rimljanima jabukovo sirće koje su najčešće pozivali u pomoć zbog svog pozivnog uticaja na ljudski organizam. Otac medicinskih nauka, Hipokrat, u svojoj riznici eliksira zapisao je recept za jabukovo sirće i preporučio ljudima da ga koriste pri liječenju raznih bolesti. Zahvaljujući svojim sastojcima jabukovo sirće bogato je kalijumom i ima antibakterijsko i antiseptičko djelovanje na organizam.

Kod različitih problema i bolesti organizma jabukovo sirće ima blagotvorno dejstvo, kao u slučajevima: povišenog krvog pritiska, povišenog holesterola, artritisa, cirkulacije, problema sa varenjem, problema sa infekcijama respiratornih organa, ekcemima, reumom, hroničnim umorom. Često se može čuti da se jabukovo sirće koristi u borbi sa savremenom bolesti – gojaznosti, koja zahvata sve više ljudi. :esto se upotrebljava jabukovo sirće kao lijek.

Jabukovo sirće ubrzava sagorjevanje masnih naslaga u organizmu i nakon nekoliko mjeseci korišćenja rezultati na vašoj figuri su više nego očigledni.

Recept za izradu jabukovog sirćeta

Jabukovo sirće – eliksir zdravljaU zavisnosti koje jabuke koristite, pravite razliku po kvalitetu jabukovog sirćeta. Najbolje jabuke za pravljenje sirćeta su samonikle, neprskane tzv. divljakinje. To su male, zelene i kiselkaste jabuke. Ako ne možete naći ovakvu vrstu, možete iskoristiti i gajene. Uz jabuke, kao osnovni sastojak, trebaće vam još samo manja količina šećera. Od materijala može poslužiti lonac ili kaca, mašina za pravljenje soka (ili mašina na kojoj se melje meso), medicinske gaze i čiste flaše.

Način izrade: jabuke dobro oprati i odstaniti peteljke, a zatim ih zajedno sa sjemenom usitniti i samljeti na mašini. Sok koji jabuke puste staviti u veći lonac ili kacu. Na deset kilograma jabuka, ako nemate dovoljno soka, možete dodati ¼ prokuvane i ohlađene vode. Na tu količinu dodati 100g šećera, sve dobro izmješati da se šećer sjedini i prekriti čistom gazom, te ostaviti na toplom mjestu ili na suncu, ako je odgovarajuće godišnje doba.

Posuda se poveže i obloži višeslojnom gazom i ostavi na mjesto gdje temperature ne pada ispod 18 stepeni i ne prelazi 25 stepeni Celzijusovih. Povremeno miješati. Fermentacija traje od 25 do 30 dana, te nakon toga vremena dobijeno sirće se pažljivo procjedi i naspe u čiste flaše.

Boja sirćeta treba da je svjetlo žuta i bez taloga. Kako bi se taj talog izbjegao sirće treba cijediti kroz više različitih gaza i u nekoliko navrata. Nakon što se sirće prespe u odgovarajuće posude, hermetički se zatvori i čuva na tamnog mjestu.

Ukoliko se nakon nekog vremena ponovo pojavi talog, procjedite kroz gazu i ostavite na tamno mjesto. Smatra se da je rok upotrebe neograničen.

Pri korišćenju jabukovog sirćeta, u zavisnosti protiv koje boljke ga koristite, najbolje ga je razblažiti, koristiti uvijek u isto vrijeme i ne prekidati terapiju.