Izbjegnite najčešće greške na razgovoru za posao

Intervju za posao nezaobilazni je dio svakog procesa zaposlenja. Biografija vam uveliko pomaže da dođete do razgovora sa poslodavcem a intervju je taj koji vas dovodi do posla. Zapamtite, poslodavac ne bira samo biografiju već i osobu za buduću saradnju a vaš cilj je da ga impresionirate i ubijedite da ste baš vi savršena osoba za posao. Pročitajte neke od najčešćih grešaka prilikom razgovora za posao i naučite kako ih izbjeći.

Nepropisno odijevanje

Kada ste na razgovoru za posao, izgledati profesionalno i dotjerano je imperativ. Naravno, sve zavisi od vrste posla na koji ste aplicirali, pa tako ćete se obući profesionalnije ako idete na razgovor u ozbiljnu firmu sa dugogodišnjom tradicijom nego za razgovor u novoosnovanoj kompaniji. Međutim, bez obzira o kojoj kompaniji je riječ, lijepo se obucite i dotjerajte, izbjegavajte prenapadnu odjeću, ne otkrivajte previše kože i ne pretjerujte s nakitom.

Nepripremljenost za razgovor

Postoje pitanja koja poslodavci najčešće postavljaju na intervjuima za posao i važno je da pripremite odgovore na njih. Ne morate odgovore učiti napamet, ali razmisite o tome šta ćete reći kako vas ne bi uhvatili nespremne.

Pripremite odgovore na tipična pitanja, tipa:

„Koje su vaše prednosti i mane?“

„Zašto bismo trebali primiti upravo vas?“

„Koji su vaši ciljevi u budućnosti“?

„Na koji način vi možete doprinijeti uspjehu naše kompanije?“

„Zbog čega ste napustili prethodni posao?“

„Zašto ste se opredijelili za našu firmu i zašto želite baš ovaj posao?“

„Šta znate o našoj kompaniji?“

„Kako se nosite sa pritiskom?“

„Šta nam možete reći o sebi?“

„Šta znate o našoj kompaniji?“ „Ništa.“

Ne dopustite da vas potencijalni poslodavac iznenadi pitanjem: “Šta znate o našoj kompaniji?”
Na ovo pitanje je najlakše odgovoriti a sve što trebate uraditi jeste napraviti istraživanje prije intervjua. Dodatne informacije, kao što su povijest kompanije, lokacije, usluge, misija i ostalo vidljive su na većini web stranica svake firme. Potražite informacije na vrijeme i ponovite ih prije intervjua.

Previše priče

Koliko god je dobro impresionirati poslodavca spremnim odgovorima na njegova pitanja, jednako je dobro ne pričati previše. Budite profesionalni, anketar ne mora znati vašu cijelu životnu priču. Na pitanja odgovarajte kratko i sažeto. Čak i u slučaju da razgovarate sa poslodavcem koji je izrazito ljubazan i prijatan, nikada ne pričajte o svom privatnom životu.

„Kolika je plata?“

Iako je visina plate ono što vas vjerovatno najviše zanima, nemojte trčati pred rudu. Poslodavac će vam svakako dati informacije o plati i ostalim beneficijama. Jako puno ljudi traži posao i ne želite da kompanija u vama prepozna nekoga koga zanima samo novac.

Zvonjava telefona

Provjerite da li je vaš telefon isključen. Najgore što vam se može desiti prilikom razgovora sa poslodavcem je da vam zazvoni telefon, nekulturno je i uvredljivo.