Hrčak – Ishrana, briga, održavanje

Odmah na početku treba da vam skrenemo pažnju da su vaši kućni ljubimci živa bića i da im treba mnogo brige i pažnje. Istraživanja su pokazala da je prisustvo kućnog ljubimca od velike važnosti u životu djece. Ukoliko dopustimo svom mališanu da se brine o njima, učimo ga ne samo ljubavlju prema životinjama već i odgovornosti.

Ako je vaš životni prostor skroman, hrčak je idealno rješenje za vaš dom. Ono što će svaku domaćicu obradovati je svakako to da su hrčci čiste životinje i uopšte ne smrde.

Ovaj mali glodavac potiče iz različitih krajeva Azije. Tako sirijski ili zlatni hrčak potiče iz Sirije, ruski hrčak nam dolazi iz centralne Azije, Rusije i Mongolije, kineski hrčak takođe dolazi iz Mongolije i sjeverne Kine, a sibirski hrčak potiče iz istočnog Kazahstana i sjeverozapadne Rusije. Kao kućni ljubimac najčešći je zlatni hrčak.

Ova životinjica je jako skromna i zahvalna je kao kućni ljubimac ali joj treba posvetiti mnogo ljubavi i pažnje. Lako ga je pripitomiti ali mu ipak treba ostaviti dovoljno vremena da se privikne na sredinu u kojoj živi i na svoje vlasnike. Ono što je najbitnije jeste da hrčak bezopasan i najčešće je omiljeni ljubimac djece.

Nekoliko riječi o njegovim navikama

Hrčak voli da spava danju što znači da je po noći aktivan. Na žalost, njegov životni vijek je kratak, živi svega dvije do tri godine. Temperatura tjela mu je 37,5 °C a broj otkucaja srca 275 do 425 otkucaja u minuti.

U prirodi, hrčci žive u podzemnim rupama koje sami kopaju. U vašem domu, hrčka smjestite u kavez, drvenu kutiju ili akvarijum čije dimenzije minimalno moraju iznositi 35x25x20 cm. Treba voditi računa da kavez sa hrčkm smjestite na mjesto gdje nema previše sunca, promaje i gdje neće smetati kako ga ne bi stalno pomjerali. Najviše mu odgovara sobna temperatura bez prevelikih oscilacija.

Njegov kavez je sada njegov svijet. Uredite ga tako da mu izgleda što udobnije i da se osjeća sigurno u njemu. Na dno obavezno stavite piljevinu ili slamu kako bi mogao od nje da pravi gnjazdo a u ugao stavite nešto što bi moglo biti kao njegova kućica gdje bi vaš hrčak mogao da po danu drema. Možete kupiti plastične kućice u pet šopu ili potražiti u prirodi adekvatan kamen. Kućica može biti i od drveta, ali uvijek postoji mogućnost da vaš ljubimac počne da je gricka.

Naravno tu je neizostavna posuda za vodu i hranu, drvo ili igračka za igru i oštrenje zuba. Posuda za hranu bi trebala da bude keramicka dok adekvatnu posudu za vodu potrazite u pet šopu. Za glodanje, preporučuju se grančice jabuke, lješnika, lipe, jasena. Možete mu staviti i sipinu kost. Nemojte pretjerivati sa igračkama i dekoracijama, hrčak je skromna životinjica i tako treba i da ostane. Kao igračka najčešče se uzima kolo u kome hrčak može da trči. Na taj način stiče kondiciju a ukućanima, posebno djeci, njegovo trčanje uvijek će izmamiti osmijeh.

U pet šopovima takođe možete pronaći razne konstrukcije, merdevine i tunele, po kojima hrčak može da se penje, zavlači i tako zadovolji svoju znatiželjnu i vragolastu prirodu. Na taj način osjećaće se kao u prirodi. Sve ove igračke uz malo mašte možete izraditi i sami.

Nije preporučljivo držanje više hrčaka u jednom kavezu, osim ako imate dovoljno velik kavez. Ipak, treba voditi računa jer prisustvo više hrčaka stvara među njima netrpeljivost i sukobe.

Sada, kada ste smjestili svog ljubimca i ostavili mu dovoljno vremena da se navikne na vas, možete ga slobodno pustiti i da šeta po stanu. Ipak, pripazite da vam ne gricka namještaj. Ukoliko se desi da se ne zagubi, ostavite otvoren kavez jer će se sigurno vratiti po hranu i vodu.

Njegov skromni dom važno je redovno održavati i čistiti. Dovoljno je da to uradite svaki treći dan ali i dan, dva kasnije, po potrebi. Čišćenje podrazumijeva pranje posude za vodu i hranu te promjenu piljevine. Povremeno, u kavez stavite posudu sa pjeskom kako bi se vaš hrčak mogao “okupati“. To je njegov prirodan način pranja i svakako ga treba poštovati. Ne preporučuje se pranje vodom jer bi se na taj način iz njegovog krzna uklonila masnoća koja štiti kožu od infekcija.

Riječ, dvije i o hrani

Njegova omiljena poslastica su žitarice. U pet šopovima možete kupiti mješavinu zrnjevlja suncokreta, pšenice i kukuruza. Osim toga voli da gricka i orahe, lješnike, suvo groždje. Ove poslastice mogu vam poslužiti da ga razmazite i lakše pripitomite. Uz pomenute žitarice, kao redovnu prehranu, treba mu davati svježe voće i povrće poput mrkve, jabuke, zelene salate i sl. Ponekad, možete skuvati i jaje i ponuditi mu da pojede.

>

Zanimljivo je pomenuti da je u prirodi redovan gost povrtnjaka i žitnih polja gdje sebi skuplja zimnicu. Hrčak napuni obrazne kese zrnevljem koje nosi u svoju podzemnu ostavu. Na ovaj način može da sakupi i do 50 kilograma hrane.

Hranu treba ostavljati uveče jer, kao što smo rekli, hrčci su aktivni noću. Višak hrane treba uklanjati iz kaveza svaki dan, i to treba činiti kada je hrčak van kaveza. Nemojte mu davati ostatke ljudske hrane i slatkiše jer štete njegovom zdravlju.

Svaka promjena na hrčku u vidu odbijanja hrane, suznih očiju, slinavog nosa i kašljucanja ukazuje da nešto nije u redu. U tom slučaju obavezno potražite pomoć veterinara.

Ukoliko vas je ova priča potstakla da nabavite hrčka, trebate znati da ih možete pronaći u pet šopovima ili kod odgajivača. Odaberite mladunče staro od četiri do osam nedelja jer je u tom periodu već sposoban za samostalan život. Prilikom odabira vodite računa da ja vaš hrčak živahan, sjajne, prilegle dlake i bistrih, sjajnih, širom otvorenih očiju.

Još samo ostaje da se brinite se o svom ljubimcu i uživajte u njegovom društvu.