Energetska pića – nedostaje li vam energije

Kada pomenemo energetska pića obično se pomisli na gazirane napitke iz limenki sa brdom kofeina u sebi koje se reklamiraju na televiziji po pedeset puta dnevno! Ne, neću vam o njima govoriti. Naime, tema ovog teksta ustvari su voćni kokteli. Reč je o pravim energetskim pićima, punim kalorija, vitamina, koja će okrepiti vaš duh i zašareniti vaše raspoloženje.

Još od nastanka koktela, davne 1806. godine, čija je originalna receptura bila nezamisliva bez alkohola, počeli su eksperimenti sa mešanjem raznih voćnih sokova. Tako su nastajali mešani sokovi, kasnije nazvani voćni kokteli. Zbog svog aromatičnog ukusa i šarenila kojim plene, brzo su privukli pažnju javnosti, a samim tim i pažnju naučnika koji su se žurno bacili na analiziranje. Dokazana je njihova visoka energetska vrednost koja zajedno sa prijatnim i blagim ukusom vodi pravo ka izuzetnom zdravlju i odličnom raspoloženju. Čak su neki od njih i tvrdili da bi ovakvi kokteli bili mnogo delotvorniji ako se u sok svake voćke, koja je u njegovom sastavu, doda malo alkohola. Mišljenja su bila podeljena, ali jedno je bilo sigurno, svet se zaljubio u ove napitke duginih boja.

Prvenstveno, da bi ste svoje piće mogli da nazovete voćni koktel, moralo je da sadrži komadiće breskve, grožđa, trešanja, krušaka i ananasa. Danas, mislim da ne postoji voće koje nije zaplivalo penušavim morem u nekoj od dekorativnih čaša. Izbor je ogroman, kao i ukusi, pa se slobodno upustite u degustaciju dok ne pronađete svog favorita. Ja vam predlažem koktele od obojenog voća (jagode, trešnje, maline, kupine…  jer su jako bogati antioksidansima, supstancama koje zaustavljaju oštećenja ćelija u ljudskom organizmu, te ljudi koji konzumiraju ovakvo voće imaju manji rizik da obole od raka, nekih neuroloških oboljenja i srčanih bolesti.Zelena snaga – snaga prirode

Sada ću vam dati nekoliko recepata za pravljenje ovih čudesnih napitaka.

Karipski san.

Za jednu čašu ovog koktela potrebno vam je 250 ml soka od grožđa, 100 ml soka od banane, malo soka od limuna, komadići banane i nekoliko zrna crnog grožđa. Da biste ga pripremili potrebno je da u široku čašu ulijete sok od banane i polako dosipate sok od grožđa. U to kapnite nekoliko kapi limuna i dekorišite komadima banane i zrnima grožđa. Jedna čaša ovog koktela sadrži 194 kcal (kilo-kalorije) .

Vitaminska bomba

Za dobijanje jedne čaše ovog vitaminskog napitka potrebno vam je 150 ml soka od pomorandže, 50 ml soka od šargarepe, jedan isceđen limun, 1 kašičica meda, 1 kašičica slatke pavlake ili možete koristiti šlag u spreju. Priprema: Sve sastojke stavite u shaker (čitaj velika čaša sa poklopcem) i dobro protresite. Zatim sve nekoliko puta pretačite u drugu čašu sve dok se ne stvori vidljiv penasti prsten. Ukrasite koktel tankim parčićima limuna, šargarepe i sa nekoliko listića nane. Jedna čaša iznosi 110 kcal. Isprobajte ove ukusne i super zdrave napitke, idealne izvore energije za lene, tmurne zimske dane. Slobodno eksperimentišite sa raznim vrstama voća, po želji dodajte led, mleko, med. Uživajte kako u bojama tako i u ukusu. Pogledajte i ovaj naš kratki recept za sportski napitak.

Za one koji u ovome ugledaju svoju šarenu budućnost, evo videa koji će ih uvesti u svet prfesionalaca. Na iskap, živeli!