Dva ekspresna jela (makarone sa sirom i rižoto)

Brzina i panika, malo namirnica a mnogo gladnih usta čeka ručak. Sigurno ste doživjelu bar jednom ovakvu scenu u vašoj kući. Ukoliko niste, svaka čast vi ste jedna izuzetno dobro organizovana domaćica. Bilo da ste zaposleni ili ne, bilo da imate djecu ili ne ponekad će vam trebati ekspresna ideja za odgovor na slavno pitanje: Šta danas praviti za ručak?

Makarone sa sirom

Evo jednog zanimljivog recepta koji oduševljava mnoga nepca. Ima sastojke svega onoga što većina ljudi voli da jede. To su fantastične makarone as sirom koje su gotove za 20 min.

Sastojci koje trebate nabaviti, vjerovatno se već nalaze u vašem frižideru. Prionite na posao i prikupite sljedeće, ukoliko kuhate za 3 osobe:

  • makarone –oblik po želji, oko 300 g
  • svježi sir – oko 300g
  • po želji: kečap, 100g šunkarice i 100 g sira za picu
  • sol

Kada povjerite imateli sve navedene namirnice uzmite lonče i skuhajte vodu. U vodu je dobro dodati malo ulja i soli da se makarone ne bi slijepile. U vrelu vodu ubacite makarone i kuhajte 5 min. Ne moraju biti u potpunosti skuhane jer ćete ih kasnije zapeći. Za vriijeme tih pet minuta pomiješajte sir i sol, a šunku isjeckajte na komadiće. Kada su makarone skuhane, procijedite ih i ubacite u vatrostalnu zdjelu sa prethodnom smjesom. Promiješajte, poravnajete na površini zdjele, zatim prekrijte drugim sirom (ukoliko imate) i kečapom. Zdjelu ubacite u rernu i uključite na program vrućeg zraka. Ukoliko nemate takav šporet, onda će vam prva radnja, čak i prije kuhanja makarona biti uključivanje rerne. Trebala bi biti zagrijana na oko 200 stepeni. Za vrući zrak je potrebno 15 minuta, a za obično pečenje 20 –ak minuta. Kada vidite da su makarone fino porumenile, da se sir istopio, ručak je gotov. Sada će samo biti problem čekati da se ohladi i to će možda nervirati gladne. I za to ima rješenje. Iztvadite makarone u keramičku zdjelicu, a nju ubacite u hladnu vodu. Ovim ćete skratiti muke iščekivanja, a posebno ako već budete dodatno mješali i onako pirkali za brzinsko hlađenje jela. Ovaj sajt nam je poslužio kao izvor za ovaj recept.

Rižoto od povrća

Ponovo ista scena, neki dan ste iskoristitli pretkhodni recept, treba vam još ideja. Onda pripremite sljedeće za tri osobe:

  • 100g riže (bolje one integralne, jer je zdravija)
  • povrće po želji: tikvice, grašak , crveni ili bijeli luk, mrkva, paradajz, može i blitva…. ma šta god imate
  • sol i vegeta, origano, crvena paprika u prahu
  • ulje

Rižu saperite i potopit u vodici. Povrće očistite, operate i isjeckajte. Ovo će vam možda najduže trjati. Zbog toga ukoliko ste baš u velikoj panici onda nabavite ono zamrznuto povrće i samo u zdjelicu istresite oko 200 g. Najbolje je ovo kuhati u voku jer će vam za dinstanje trebati manje ulja. Ovo je veoma važno, ukoliko želite da pazite na zdraviju i manje kaloričnu ishranu. Prvo dodajete luk koji se kratko propirja, a onda mrkvu i tikvice. Čim povrće omekani dodajte rižu. Miješajte dok ne upije vodu a zatim dodajte još vode. Dodavajte po malo vode svaki put kada iskuha, sve dok riža ne postane staklasta i meka.Potrebo je 15-ak minuta da bi se riža skuhala kako treba. Na kraju dodajte soli, vegete. Skinite sa vatre, pospite kašičicom paprike i origana, poklopite i ostavite da riža još dodatno nabubri i upije ostatak vode. Jelo je gotovo za 20-ak minuta. Ukoliko imate više vremena, možete dodati i meso. Piletina će se najbrže skuhati, a uz rižu se dobro slažu sve vrste mesa. Meso bi onda trebali isjeckati na kockice i ubaciti na početku, odmah poslije luka. Time ćete malo produžiti kuhanje, za jedno 15 – 20 minuta, zavisi od vrste mesa. Neke kreativne načine serviranja rižota potražite ovdje.

Oba predložna ekspres jela su dobra zbog toga što namirnice možete mijenjati u skladu sa ukusom vaših ukućana, a takođe, sadrže sve ono što je potrebno za jedan obrok. Prvo jelo je brže, ali zato ne sadrži povrće. Ovo možete popraviti dodavanjem povrća. Ukoliko ste baš u brzini, ubacite mrkvu, tikvicu ili kelerabu. Neko povrće koje nije potrebno dugo kuhati. Samo ga isjeckajte na kockice, kuhajte koliko i makarone i ubacite da se zapeče zajedno sa njima u rerni. Rižoto je zdraviji, posebno ako povećate količinu povrća i mesa, naspram riže. Riža i makarone sadrže ugljene hidrate koje treba unostiti u manjim količnama ukoliko želite paziti na zdravlje i kilograme. Ovo možete poraviti izborom integralnih makarona ili riže i time neutrlisati loš efekat ugljenih hidrata na vaš organizam. Integralni proizvodi ubrzavaju metabolizam i zbog toga vam neće toliko smetati da ih ponekad pojedete za ručak ili večeru.