Doručak prije ili poslije treninga

Svi znamo da je doručak najvažniji obrok dana. Neki od nas su naučeni da nikada ne preksačemo doručak i da dan ne započinjemo bez kalorijski jakog doručka. To i jeste dobro jer unosimo prijeko potrebnu energiju, koja nam treba za početak dana. Ono što mnogi od nas vježbača imaju kao dilemu jeste da li doručkovati prije ili poslije treninga. Većina nas upravo radi tako što prije svega dobro doručkujemo. Međutim, nakon što pročitate ovaj tekst možda ćete poželjeti da doručak pomjerite za termin nakon treninga.

Istraživači u Belgiji su obavili istraživanje koje je trajalo šest sedmica u cilju da vide kako jutarnja rutina utiče na gubljenje kilograma. Evo do kakavih rezultata su došli. U istraživanje je bilo uključeno 28 kativnih i zdravih muškaraca koji su podijeljeni u tri grupe. Prva grupa nije uopšte vježbala ujutro. Druga grupa muškaraca je ujutro prvo imala doručak bogat ugljenim hidratima i za vrijeme treninga su pili sportske napitke. Treća grupa je prvo imala trening za vrijeme koga su pili samo vodu, a poslije treninga su doručkovali.Vrlo je bitno kako sebi isplanirate dan.

Rezultati su pokazali da prva grupa muškaraca je dobila 6 funti na težini i nalazi krvi su pokazali da im je i zdravstveno stanje pogoršano tj testirali su se na mogućnost pojave dijabetesa. Druga grupa je dobila pola težine i također su se pojavili blaži znakovi sklonosti ka dijabetesu. Treća grupa nije uopšte dobila kilograme i kod njih zdravstveno stanje je ostalo nepromijenjeno, a pokazalo se da su brže trošili neželjene masti iz organizma.

Istraživači su zaključili da je svakako dobro za vaš organizam da vježbate prije doručka, kao i što je jednako važno da doručkujete hranu bogatu vlaknima i ugljikohidratima. Stoga, navijte vaše alarme ranije i u jutarnju rutinu obavezno uključite i fizičku aktivnost. Svi znamo koliko je ishrana važna i koliko je bitno znati dosta o pravilnoj i zdravoj ishrani.