Domaći snikers – najbolji recept

Obožavate male slatke hrskave čokoladne čarolije sa karamelom i skoro svaki dan u prolazu pored prodavnice uzmete samo jednu čokoladicu imena snikers. Da li ste nekada pomislili kako bi bilo dobro da ih ima više u jednoj kesici i da zadovoljstvo uživanja u njihovom okusu traje satima, danima!? Tekst koji slijedi donosi recept kako napraviti čokoladice poput snikersa u kućnoj varijanti. Za one koji od snikersa više vole recimo kit kat pogledajte naš recept za kit kat čokoladu.

Neophodni sastojci za ovu izradu su:

Ako se potrudite mogu da i izgledaju poput snikersa,

 • mlijeko i čokoladno mlijeko
 • bombonice od karamele
 • puter od kikirikija
 • puter
 • šećer
 • 1 supena kašika vanile
 • čokolada za kuvanje
 • 160g sljezovih kolačića (to su gornji, bijeli dijelovi muchmallow-a)
 • 1,5 čaša slanih kikirikija, sitno isjeckanih
 • 0,5 kg tvrdih karamela
 • prozirna folija

Način pripreme izgleda ovako:

 1. Vašu tepsiju obložite folijom ili masnim papirom koji može da se peče, obratite pažnju da folija pada preko posude. Korišćenjem ove folije olakšaćete sebi odvajanje kore za čokoladicu. Vrijeme je za pripremu čokoladne kore, a ovo su sastojsci koje ćete pomiješati. Prvo rastopite dvije čokolade za kuvanje, i u tu smjesu pomiješajte sa bombonicama od karamele i puterom od kikirikija. Miješajte dok se smjesa ne zgusne, a zatim tu smjesu istresite na vaš pleh i rasporedite ravnomjerno.
 2. Nakon osnove slijedi priprema nugat dijela koji je najobimniji na ovom kolaču. Za tu smjesu prvo ćete na puteru peći šećer (1 šolju) i šolju mlijeka, čekajte dok smjesa ne počne da ključa te je pomjerite sa vatre. Dok je još vruća, dodajte jednu supenu kašiku vanile, dvije velike kašike putera od kikirikija(70g) i 1, 5 čašu sljezovih kolačića. Miješajte smjesu dok se svi sastojci ne sjedine i ostavite da se malo hladne. Nugat smjesu ravnomjerno rasporedite po čokoladnoj kori i ostavite u frižider na hlađenje.
 3. Dolazi na red priprema jednog od glavnih sastojaka ove čokoladice, sloj od karamele i kikirikija. Pomiješajte mlijeko, puter od kikirikija i pola kg tvrdih karamela i počnite da kuvate na laganoj vatri uz stalno miješanje. Budite pažljivi kako karamele ne bi zagorile, stoga podesite odgovarajuću laganu temperature i stalno miješajte. Kada su se već karamele izmiješale sa mlijekom, dodajte sitno isjeckane kikirikije i prelijte smjesu po dosadašnjem dijelu kolača. Vratite u frižider.
 4. Završni radovi na čokoladici su u toku. Trebate pripremiti čokoladni preliv- završni sloj. Kuvajte čokoladno mlijeko pomiješano sa puterom od kikirikija i komadićima karamele dok smjesa ne postane gusta. Nakon toga, prelijte je po sloju od karamele i kikirikija i vratite na hlađenje.
 5. Nakon što se kolač stvrdnuo dovoljno, isjeckajte ga na komade po željenoj veličini. Svakako preporučujem manje komade, ali možete i isjeći po veličini standardnih snikers čokoladica. Nakon toga vratite ih ponovo u frižider da se još stvrdnu. Ovako spremljena poslastica može se smatrati gotovom. Međutim, ukoliko želite identičnu imitaciju trebate pripremiti još čokoladni preliv u koji ćete umotati čokoladice. Rastopite u šerpi čokoladno mlijeko,čokoladu za kuvanje i puter od kukurikija i miješajte dok se smjesa ne sjedini. Nakon toga, uzimajte svaki komad čokolade i umačite u preliv.

Poseban prijedlog jeste da sitno isjeckate kikirikija u ovu smjesu. Nakon toga ponovo vratite na hlađenje, te nakon nekog vremena servirajte. Pretpostavljam da će se sladokusci iz vaše okoline biti oduševljeni pripremom ove čokoladice. Prijatno! Na ovom videu možete pogledati kako izrada teče:

Uz ovaj kolač, za rođendansku proslavu fantastično će se slagati Švarcvald torta. Servirajte vaše snikerse i tortu od višanja pa tako spojite čokoladni i osvježavajući okus koji će svakoga oduševiti.