Dekoracija- paravan od kartona

vaša intimaTako bi bilo izvanredno kada bismo mogli posjedovati stan sa mnogo soba, da u svakom trenutku možemo da se osamimo, izdvojimo naše stvari, odjeću, knjige. U toj posebnoj i praznoj sobi moglo bi se uživati u omiljenoj vrsti muzike, raditi jogu, izvoditi plesne korake koje ne treba da vidi svijet, isporobavati različite odjevne kombinacije u nedogled ili jednostavno uživati u trenucima mira, tišine i osame. Ipak, većina nas nije u mogućnosti da sebi priušti poseban prostor samo za lične potrebe nego se dosjećamo i na različite načine odvajamo prostorije, hitamo kući kada znamo da je tako prazan prostor. Šta možemo napraviti samo od većeg komada kartona? Napravite sebi paravan te na taj način izdvojite dio sobe u kojem ćete moći na trenutak da se okrenete sebi. Nešto poput ovoga idealno je za sve one koji žive sa cimerima/kama i ovaj odvojen prostor dobro će vam doći u trenucima kada žurite na predavanja, posao, izlazak  jer će vam uštediti vrijeme odlaska u toalet, te ponovnog vraćanja do ormara, sobe.

 

Pogledajmo šta treba da izradu:

Veći komad kartona (najbolje bi odgovaralo nešto poput kartonske kutije od frižidera)

Farba,sprej ili tkanina (u zavisnosti za koju varijantu se odlučite,trebaće vam još ljepilo za tkaninu mada možete zakačiti pomoću heftalice, ako se odlučite za sprej izabrali ste najbržu varijantu ali svakako otvorite širom prozore i koristite masku za lice, farba je najbolja varijanta jer će dodatno ukrutiti karton )

Manji komad papira-pomoću kojeg ćete napraviti šablon, pustite vašoj kreativnosti na volju, a na taj način uljepšaće i ostali dio sobe.

Skalpel ili oštri nož za sječenje kartona.

Prvi korak jeste upravo osposobljavanje kartonske kutije u paravan, skalpelom ili oštrim isjecite površine koje su nepotrebne i oblikujte karton u željene dimenzije. Vodite računa da prelazi vašu visinu, ako ste u mogućnosti da nađete toliko karton ako ne, bar da su vam mjere do glave.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nakon toga, vrijeme je za bojenje. Šta god da ste izabrali, vodite računa da ne upraljate  pod ispod, tako da radnu površinu osigurajte odmah na početku. Ukoliko kačite tkaninu, vrlo pažljivo i uredno rasporedite gdje ćete priheftatati ili zašiti. Najekonomičnija varijanta jeste sprej ali tu uvedite dodatne mjere opreza, jer se prostor mora stalno zračiti, najbolje bi bilo kada biste to mogli napolju obaviti.

Šabloni su vaše kreacije, proizvodi vaše mašte, zato upustite se u eksperimentisanje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U spavaćoj sobi savšeno bi pristajao crtež cvijeća, dok u dnevnoj uspustite se u oslikavanje prirode i životinjskog svijeta. Možete da oslikate tj. preslikate omiljenu fotografiju na kojoj ste vi  i vama draga osoba, nema granice u maštanju. Uživajte u vašem malom prostoru, bar za sada!