Da li je pas pravi ljubimac za vas

Odluku o nabavci psa treba donijeti nakon dosta razmišljanja. Ne dozvolite da vas trenutna želja zavara, jer pas nije torba ili novčanik koje, ako vam se više ne sviđaju možete da odbacite. Pas postaje i ostaje član vaše porodice za cijeli njegov život.

Prije odluke o nabavci psa, razmislite o nekim mogućim problemima koje oni mogu kreirati. Postavite sebi nekoliko bitnih pitanja kao što su : Da li u vaš način života može da se uklopi pas? Ako svi u porodici rade da li su svi spremni na odricanje, npr.iako umorni morate svaki dan prošetati psa. Ako često putujete da li imate mogućnost da se neko brine o psu dok ste vi na putu, ili da li postoje u vašem mjestu hoteli za pse? Česte su alergijske reakcije na pse, stoga morate provjeriti da li je neko u porodici alergičan na pse.

Pas zahtijeva kako odricanja tako i ulaganja pa je najbolje napraviti listu svih mogućih mjesečnih a zatim godišnjih troškova. U tome vam mogu pomoći iskustva prijatelja, ili sami se raspitajte o troškovima ishrane, zdravstvene njege (zaštita od krpelja, raznih bolesti i vakcinisanja), higijene (redovno kupanje i ostalo)… Vaš pas zahtijeva redovna vakcinisanja od zaraznih i parazitskih bolesti, raspitajte se o troškovima istih. Dok je još mali, psić je poput djeteta budiće vas noću, tražiće vašu pažnju, moraćete nekoliko puta da ustajete da ga umirite, napraviće vam nebrojano puta nered vršeći nuždu na sve strane dok ne nauči gdje to treba da radi. Odrastanjem psa ne prestaju niti se smanjuju problemi i obaveze, naprotiv samo se povećavaju. Vaš pas ima više energije i zahtijeva od vas više pažnje, više kretanja, svakodnevog šetanja.

Prijatelji u svim situacijama

 

Zavisno od rase za koju se odlučite pas zahtijeva i da mu obezbijedite određeni boravišni prostor. Podrazumijeva se da veliki psi zahtijevaju više prostora od malih rasa, mada mnoge male rase su dosta aktivne, sa puno energije i samim tim zahtijevaju dosta prostora. Pri odabiru rase najbolje je prikupiti dovoljno podataka o raznim rasama pasa i odlučiti se na najadekvatniju za vaše uslove. Pomoće vam ako birate psa u odnosu na vaš način života. Od vašeg prostora , odnosno prostora koji će koristiti pas zavisi i veličina psa. Vaše lijepo štene brzo će narasti i trebat će vas cijeloga života. Vi ste odgovorni, ne samo za njegovo fizičko zdravlje, već i za njegovu emocionalnu stabilnost. Zreli psi trebaju dosta vježbe i aktivnosti, a zahtijevaju i znatnu mentalnu stimulaciju. Nezadovoljan pas stvara mnogo problema, a može čak i da završi agresivnošću.

Na osnovu svega navedenog, kad stavite sve na papir da li ste spremni na izdvajanje potrebnih sredstava, pažnje, vremena, strpljenja i mnogo , mnogo ljubavi za vašeg budućeg psa? Ukoliko ste ipak spremni na sve navedeno, onda možete planirati kako odabrati psa i koja sva imena za pse možete nadjeti svom budućem ljubimcu.