Da li je zdrava ljuta paprika

Paprike imaju mnogo pozitivnih utjecaja na naše zdravlje. Postoje razne vrste paprike, od slatkih do ljutih i koristimo ih svakodnevno u salatama i u kuhanju. Pročitajte članak koji sam pripremila za vas i saznajte da li je ljuta paprika zaista zdrava. Ljute paprike su izrazito zdrave i preporučuju se svima. Evo sami nekih od njenih pozitivnih djelovanja.

Antioksidantna dejstva

Ljute paprike su bogate antioksidantima. Istraživanje je otkrilo da samo jedan zeleni čili sadrži čak 109 mg vitamina, što je više od preporučenog dnevnog unosa vitamina. Također, ljute paprike štite organizam od plućnih bolesti, kao što je bronhitis. Suprotno popularnom vjerovanju, ljute paprike štite organizam od pojave stomačnih tumora, ne prouzrokuju ih. Ljute paprike pomažu i kod prehlade, jer otvaraju začepljene sinuse.

Prirodno ublažavanje boli

Kaspaicin iz paprika djeluje kao prirodni aspirin, ublažava glavobolje i bol u zglobovima.

Prevencija hroničnih bolesti

Konzumiranje ljutih paprika smanjuje šansu za mutiranje DNA i razvoj tumora.

Jačanje metabolizma

Kaspaicin iz paprika dokazano pojačava metabolizam i ubrzava sagorijevanje kalorija.

Snižavanje krvnog pritiska

Konzumiranjem ljutih paprika snižava se krvni tlak. Ukoliko imate problema sa visokim krvnim pritiskom, počnite konzumirati ljute paprike.

Bolji san

Nedavne studije su pokazale da konzumiranje samo jedne ljute paprike dnevno pomaže da lakše i brže zaspemo i imamo bolji i duži san.

Jačanje srca

Konzumiranje ljutih paprika snižava nivo holesterola u krvi,reguliše krvni pritisak, slabi apetit i pomaže u borbi sa kilogramima.

I još…

Pored svih navedenih zdravstvenih prednosti, ljute paprike sadrže vitamin C, A i K, smanjuju šanse od srčanog udara i povećavaju nivo kisika u tijelu. Zahvaljujući navedenim vitaminima, konzumiranje ljutih paprika pojačava cirkulaciju, poboljšava moždane funkcije i raspoloženje i smanjuje glavobolje. I da, jedna ljuta paprika sadrži više vitamina C od naranče i ljute paprike svakako se preporučuju u borbi sa gripom i prehladom. Konzumiranje ljutih paprika olakšava stomačne bolove i mučninu. Također se preporučuje konzumiranje ljutih paprika osobama koji imaju problema sa gastritisom.

Konzumiranje ljutih paprika nam zaista pomaže da ostanemo zdravi, na prirodan način. Kao što sam navela, zdravstvene prednosti ljutih paprika su brojne, ljute paprike liječe i štite od različitih bolesti. Naravno, ni u čemu ne treba pretjerivati, ali kada uzmete u obzir navedene činjenice, vjerujem da ćete potražiti nekoliko recepata sa čilijem na internetu i uvrstiti ljutu papriku u vašu svakodnevnu prehranu. Jedina loša stvar kod ljute paprike jeste ta što je zaista ljuta. Ako spadate u one koji, poput mene, vole ljuto i začinjeno, onda ljuta paprika nema baš nijednu negativnu osobinu. A za vas koji ne volite ljutu hranu, tu i tamo stisnite zube i učinite si uslugu.