Vikend u Barseloni

Dali se sećate one čuvene pesme ’’Barselona’’ koju su pre dvadesetak godina izveli sjajni Fredi Merkjuri ( grupa Queen prim.aut.) i operska diva Monserat Kabalje? Ako vas sećanje dobro služi onda su vam ostale u glavi i one prekrasne fotografije Barselone, po mnogima najlepšeg evropskog grada. Sada ste konačno u mogućnosti da isplanirate vikend i posetite ovaj čarobni grad ali ne znate ni čime da idete ni šta sve treba da vidite. Naš predlog je kao i obično da sve uradite sami.

Dakle, prvo što ćete uraditi je informisanje o ceni karte e, sad da li autobuske ili avionske to je već vaša stvar. Samo da znate da se cena avionske karte kreće od 200e i to ako imate sreće pa zakačite neki popust pa do 400e što znači da se morate oprostiti od jedne plate. Mi predlažemo da se raspitate koji autobus saobraća do Ljoret de Mara, španskog mestašca koje se nalazi na ostrvu Costa Brava (divlja obala) pa odatle hvatate sledeći autobus do Barselone jer nema direktnih polazaka do Barse. Cena karte do Ljoret de Mara je kao i do Venecije, negde oko 100e a odatle do Barselone svega 8,6 eura i putovaćete oko sat vremena. Na voz ni ne pomišljajte jer takođe ne postoji direktan a ako bi krenuli da presedate od mesta do mesta stigli bi ste do Barselone za jedno pet godina. Jeste da je malo nezgodno gužvati se u busu toliko sati ali ne brinite, jer ono što ćete videti i doživeti kada stignete nema cenu. Ako vam je Barselona ipak predaleko, predlažemo vam mnogo bližu Veneciju.

S obzirom da ostajete svega dva dana, najbolje je da uzmete smeštaj u hostelima . Cene se kreću od 20e pa naviše. Iako imate malo vremena za obilaske mi ćemo vam dati neke predloge pa vi izaberite šta ćete posetiti. Glavna turistička atrakcija je čuvena ulica La Rambla koja se nalazi u starom delu grada, tačnije izmedju trga Katalonija i stare luke i koja je ’’budna’’ 24časa pa u njoj nikada nije dosadno. Takve ulice su kod nas retke, morate priznati. Tu odmah u blizini nalazi se i Gotska četvrt sa katedralom u kojoj su pokršteni Indijanci koje je doveo slavni moreplovac Kolumbo posle povratka iz Amerike kao i Pikasov muzej u koji morate otići, ali pre toga pripremiti 9e koliko košta ulazak. Ali kada znate da ćete tamo videti 3600 Pikasovih najranijih dela zaboravićete na novac. Muzej slikara Pabla Pikasa otvoren je svakog dana izuzev ponedeljka i praznika a radno vreme je od 10-20 časova.

Prednost kod posete Barseloni svakako je ta što turističke atrakcije možete obići šetajući pa ćete nailaziti na zanimljive lokalitete kao što su ostaci rimske države, grad iz srednjeg veka kao i četvrti iz doba katalonskog modernizma. Kada završite razgledanje Gotske četvrti i Kolumbovog spomenika onda prođite kroz trg Karbonera i stići ćete do Montžuika, mesta gde su smešteni glavni Olimpijski stadion kao i najznačajniji gradski muzeji.

Plasa de Espanja je trg kojim isto morate prošetati. Tu se nalazi i spomenik koji se zove ’’Bogu posvećena Španija’’ i dva neverovatno visoka tornja. I za kraj nemojte a da ne obiđete neobične građevine čudesnog katalonskog arhitekte Gaudija. Najpoznatije delo mu je park Guelj koji pohode brojni turisti i u kome se prepliću priroda i arhitektura na gotovo neobjašnjiv način pa će vam se na trenutak učiniti da ste u nekoj prelepoj bajci. Samo nemojte da se izgubite u maštanjima. Radi lakšeg snalaženja park se nalazi na brdu El Karmel.

Suveniri koštaju od 5-30 eura i nemojte kupovati sve i svašta jer nećete moći da nagurate u torbu. Čuvajte se džeparoša, oni su pojava u svakom gradu razume se, ali, u Barseloni ’’operišu’’ svakodnevno, čak i bakice koje deluju naivno mogu biti kriminalci zato torbu stavite poštarski onako preko ramena i neka vam uvek bude na oku. Ako ste zavisni od šopinga Barselona je idealna destinacija jer tamo uvek imate rasprodaje na kojima možete kupiti kvalitetne krpice za svega nekoliko eura pa se posle hvalite kad dođete kući da ste pazarili u buticima Barselone! Cene ne govorite! I još nešto, ne propustite da probate riblje specijalitete u restoranima Barselone, kažu da su najbolji u Evropi.