Američke palačinke – recept za dan zaljubljenih

Kada bih mogla da otputujem na daleki kontinent Sjevernu Ameriku, pravi duh građana tražila bih po manjih gradovima i svakako bih često zalazila u njihove kafe-restorane uz put koji su poznati sa dugim nizom stolova kraj prozora.

Uz neki stari blues koji svira iz kutije sa mužičkim željama, za doručak bih sigurno naručila njihov poseban specijalitet koji mi odmah padne na pamet kada se spomenu ti daleki krajevi, a to su neobične palačinke. Poznata je činjenica da narod tamo mnogo radi, većinu vremena hrani se po restoranima i izbjegava da u svoju ishranu unosi tijesto u vidu hljeba. Ipak, poseban odušak daju sebi ovim specijalitetom, bilo u slanoj ili slatkoj varijanti.

Za nas, Evropljane, ovakve palačinke nisu nešto posebno popularne valjda zato što nemamo toliko preliva karakterističnih za miješanje sa običnim pečenim komadima tijesta. Upravo su prelivi, za žitelje tih krajeva, nezamjenljivi dodaci pri konzumirani slatkih ili slanih palačinaka, najčešće su javorov, sirup od jagoda , borovnica i , takođe, od bilo kojeg voća koje možete da zamislite. Za slane palačinke najčešći su prelivi od putera raznog porijeklai vrsti, te se često pored služi narendani sir i dva do tri komada pečene slanine ili kobasice.

Kako napraviti ovakve palačinke u svome dome i stpiti se do odlaska na sami izvor? Ono što je osnovna razlika u odnosu na način pripreme palačinki na koje smo mi navikli jeste ta da se kod njih koristi sredstvo za podizanje tijesta što je najčešće prašak za pecivo, pored standardnih sastojaka : brašno, jaja i mlijeko. Slana varijanta američkih palačinkiSmjesa je mnogo gušća u odnosu na one na koje ste navikli praviti , neka vas ne uplaši. Kako bi se baš pogodila prava mjera za izradu, treba se obratiti pažnja na širinu i debljinu palačinaka, tj. napravite prečnika 10cm a debljine približno 1cm.

Pogledajmo koje su to namirnice potrebne za izradu osnovnih 8 američkih palačinki:

  • 3 jaja

  • 12dkg brašna

  • 1 kašika praška za pecivo

  • 1,4 dcl mlijeka

  • malo soli

Pripremite američke palačinke na ovaj način:

1. Razdvojite bjelance od žumanceta i od bjelanceta napravite čvrstu snijeg smjesu.

2. Žumancima, koji su u većom plastičnoj posudi, dodajte brašno, prašak za pecivo, so i mlijeko te miješajte dok ne dobijete čvrstu smjesu.

Uz malo truda mogu da se serviraju i u obliku srca

3. U tu smjesu sada trebate da dodate čvrsti snijeg od bjelanaca i lagano umutite. Ovakva priprema uzeće vam svega 10ak minuta, a sada da se sve to ispeče.

4. Na dobro zagrijanu i vrlo malo namaštenu tavu stavljajte krugove manje veličine nego pto ste navikli, najbolje bi bilo kada biste imali manju tavu ili nađite mjeru u odgovarajućom kašici. Dok se prži, sredstvo za dizanje diže tijesto gore, i kada naraste palačinka, okreće se na drugu stranu. Pečenje vam neće uzeti nešto više vremena od pripreme.

Često se znaju vidjeti palačinke različitih boja a to je zato što se miješa sa različitim vrstama brašna, mada nije rijedak slučaj da se u slatke palačinke dodaju komadi voća, dok u slane ubacuju komade sira ili slanine. Servirajte ih složene jedne na drugu, a u između namažite bilo koju marmeladu, zasladite cimetnim prahom odozgo ili pored dodajte kuglu sladoleda. U zamjenu za javorov sirup možete koristiti med, a da biste ga razredili blago ga zagrevajte dodajući mu bistri sok od jabuke.

Servirajući ove palačinke, možete prenijeti poruku voljenoj osobi za poseban Dan zaljubljenih tako što ćete od njih napraviti srcoliki oblik. Najjednostavniji način da vam palačinke ispadnu srcolike je da stavite tijesto u kalup, pečete dok palačinka ne postane čvsta. Ukoliko ne posjedujete kalup, ove palačinke možete peći u svom prvobitnom obliku i na kraju nožem ih oblikujete. Na videu možete pogledati još jedan način kako da napravite palačinke u obliku srca bez kalupa i bez kasnijeg uobličavanja:

Neka vam bude prijatna i ukusna poslastica na Dan zaljubljenih!

Za svaki slučaj, pred svojim dragim se pokažete kao izvrsna kuharica,pa napravite još jedan slatkiš. To mogu da budu tulumbe, kolač koji će vašeg dragog vratiti u divna sjećanja na djetinjstvo.