Zašto seoski i planinski turizam - bogatstvo Srbije

Ocijeni tekst
(3 glasova)

 

Zemlja Balkanskog poluostrva, Panonoske nizije, smještena u regionu jugoistočne i srednje Evrope, sa umjerenom kontinentalnom klimom, ali iz mnogo razloga se ubraja i u mediteranske zemlje. Njena ukupna granična dužina sa ostalim državama iznosi 2,027 km, a geografska i reljefna raznovrsnost, čine da je Srbija zemlja koja raspolaže sa velikim prirodnim resursima, raznim znamenitostima, urbanim i ruralnim ljepotama, na kojima je zasnovan turizam različitog tipa.

U turističkom smislu ova zemljagostu ima mnogo da ponudi, a na njemu da je bira u čemu će uživati. Bilo da se odluči za urbanu sredinu ili užitak u prirodnim ljepotama, užitak neće izostati. Potencijali Srbije su raznovrsni, neki od njih su banje i klimatska mjesta, nacionalni parkovi, manastiri, planine, seoski turizam, sadržaji koje nude veliki gradovi, i još mnogo toga.

Seoski turizam

Netaknuta priroda, čist vazduh, bogatstvo florom i faunom, borova šuma, prostrani pašnjaci, bistre velike i male rijeke, i sl, samo su neki od razloga zašto treba da se odlučite za seoski turizam. Bilo da želite da uživate u divljoj ljepoti ili uređenim malim etno selima, užitak koji donosi priroda, možete pronaći svuda.

Seoski turizam namijenjen je svim starososnim dobima, a u mnogim mjestima davno je prevazišao samo iskorištavanje prirodnih resursa, pa u ovoj privrednoj grani možete da uživate u raznovrsnim sadržajima. Za duhovni mir tako je idealna šetnja kroz bajkoviti seoski ambijent, ali isto tako na raspolaganju su i jahanje, planinarenje, ljekovito bilje i šumski plodovi, razni sportski i rekreativni sadržaji, kupanje u rijekama, jezerima, i sl. Posebno interesantna i veoma ukusna je svakako tradicionalna kuhinja sa bogatim jelovnikom, a ona što je veoma bitno jeste da je iz domaće proizvodnje i spremana i služena na stari i dobri način. I u ovome možete da uživate sa svojim domaćinom i naučite postupak sremanja pojedinih jela, kao i u mnogim drugim zanatskim zanimanjima, radovima na polju ili farmi, itd. Sve ovo najčešće se upotpuni sa raznim običajima, priredbama, saborima i igrama, da bi užitak u seoskom ambijentu bio upotpunjen.

seoski

seoski1

seoski2

Planinski turizam

Posebna ljepota Srbije jesu njene planine, od kojih su mnoge proglašene nacionalnim parkovima. Bez obzira na godišnja doba, njihova ljepota se ne mijenja, ali se mijenjaju sadržaji koje gost može da bira prema svom ukusu. Jedno je sigurno, uvijek su podjednako lijepe, ugodne za „dušu i tijelo“, i odlične za psiho-fizičko zdravlje čovjeka.

Ski staze, sportsko-rekreativne pogodnosti, tereni za klizanje, biciklističke staze, i mnogo toga drugog, samo neki su od razloga zbog kojih treba da posjetite Kopaonik, Zlatibor, Taru, Zlatar, Goliju, Staru planinu, kao i mnoge druge, koje vas sigurno neće ostaviti ravnodušnim. Uzmite skije, bicikl, loptu, rekete za tenis, kupaći kostim, ribolovački štap, ili nešto drugo čime možete da se pozabavite u ovoj vrsti turizma, i sačuvajte nezaboravna sjećanja na planinski užitak.

planin

planin1

planin2

Poljednji put uređeno utorak, 30 novembar 1999 00:00

Marshall

Marshall

E-mail: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Pratite nas i na Fejsu