Vrnjačka Banja - kraljica kontinentalnog turizma

Ocijeni tekst
(2 glasova)

Tradicija korištenja termo-mineralnih voda na našim prostorima seže u daleku prošlost, kada su još Rimljani i Grci uvidjeli ljekovitost geotermalnih voda. Smještene su u pitomim dolinama, na šumovitim obroncima planina, sa blagom klimom, a njihov ambijent upotpunjuje pejzaž bogat parkovima i šetalištima. 

Vrnjačka banja predstavlja centar banjskog turizma u Srbiji, te je sa razlogom nazivaju još i „kraljicom“ banja. Udaljena je 200 km od glavnog grada Beograda, u samom jezgru zemlje, smještena u istoimenoj opštini u Raškom okrugu. Njen specifičan geografski položaj, povoljna klima i izvorišta tople i hladne mineralne vode, čine da ovo mjesto bude privlačno iz mnoštva razloga, a prevashodno zdravstvenih. Smještena je ispod obronaka planine Goč, čija nadmorska visina iznosi 1216 m, i koja utiče da umjereno kontinentalna klima ovog kraja dobije specifičan karakter sa umjerenim godišnjim dobima. Ovo upotpunjuju i pitome Vrnjačka i Lipovačka rijeka, te Zapadna Morava.

voda m 

Ipak, ono po čemu je Vrnjačka banja poznata i posebna jesu izvori tople i hladne mineralne vode, kojih je na samo tri kvadratna kilometra sedam, i upravo zbog toga ovo mjesto je jedinstveno i u svijetu, kao i zbog temperature tople vode koja je jednaka toploti ljudskog tijela i iznosi 36,5 stepeni Celzijusa. 

 

izvori

 Ljekovita svojstva vrnjačke mineralne vode

 Vrnjački mineralni izvori Snežnik, Topla voda, Slatina, Borjak, Jezero, Beli izvor i Vrnjačko, analiziraju se još od davne 1874. godine, kada su prvi put dokazana njihova ljekovita svojstva. Od sedam izvora, četiri se koriste u balneološkoj terapiji. Topla mineralna voda ubraja se u red kiselih homeotermi, dok hladna pripada grupi alkalno-zemnih akrotopega, a njena temperatura iznosi  17 stepeni Celzijusa. Mineralne vode sadrže u izvorištu više od 1 gram čvrste materije po litru, biološki aktivne mikroelemente, slobodne i rastvorljive gasove, te posjeduju odgovarajuća i fizička svojstva kao što su temperatura, radioaktivnost, itd. Zbog svega navedeneg, ove vode koriste se u terapijske svrhe i dokazano imaju povoljan uticaj u liječenju mnogih bolesti, te zdravstveni centar u Vrnjačkoj banji postiže izuzetne rezultate, kako u liječenju, tako i kad je u pitanju opšte psiho-fizičko stanje pacijenata.

Vrnjacka-Banja parkic

 

Primjena mineralnih voda sprovodi se u liječenju sljedećih bolesti:

-          Dijebetes

-          Hronične bolesti probavnog trakta

-          Ginekološka oboljenja

-          Bolesti bubrega i mokraćnih kanala

-          Infektivne bolesti

-          Kardio-vaskularne bolesti

-          Reumatsko koštano-zglobne bolesti

-          Bolesti hematopoeznog sistema

-          Posttraumatska i postoperativna stanja

Specijalizovana ustanova za liječenje i rehabilitaciju raspolaže savremenom opremom za dijagnostiku i liječenje, brojnim ljekarima i specijalistima, kao i medicinskim osobljem, te modernim smještajnim kapacitetima koji su na raspologanju tokom čitave godine. O svemu ovom možete detaljnije čitati, te pronaći adekvatan smještaj na ovom sajtu.

vrnjacka-banja p

Značaj ovog mjesta za zdravlje i relaksaciju upotpunjuju prostrani i lijepo uređeni parkovi koji se nalaze na obalama Vrnjačke rijeke i zauzimaju prostor od 60 hektara. U parkovima se nalaze brojne skulpture i fontane, jezero, drvoredi lipa, kestenova, breza i borova, travnjaci i cvjetne aleje, kao i brojne pješačke i biciklističke staze.

Tradicija banjskog lječilišta duga peko 150 godina, znamenitosti i spomenici, značajne kulturne i sportske manifestacije, bogatstvo zabavnim sadržajima, raznovrstan i bogat izbor smješatajnog kapaciteta, opravdavaju ime ove „kraljice kontinentalnog turizma“ i čine da broj turista iz godine u godinu biva sve veći. Takođe, dobre saobraćajne poveznice čine da Vrnjačka banja danas predstavlja značajnu turističku destinaciju u svakom mogućem smislu, kako domaćim, tako i inostranim turistima. Pored toga što je lječilište, ona je postala i moderna turistička destinacija koja je tradicionalni duh prilagodila potrebama modernog turiste. 

 

Poljednji put uređeno nedelja, 01 februar 2015 17:57

Ana Savić

Ana Savić

Ana je  blogerka i autorka iz Beograda. Uživa u pisanju i kreativnim poslićima. Trenutno radi kao freelancer za brojne websajtove. Smatra da i posao mora biti zadovoljstvo i da se svemu mora prići sa ljubavlju. Voli putovanja, DIY (uradi sam), stripove i knjige, te naučnu fantastiku. Anu možete pratiti ako je dodate na Google+.

E-mail: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Pratite nas i na Fejsu