Kako napraviti naušnice od kože

Ocijeni tekst
(1 Glas)

Kako da pravilno iskoristite dotrajale i neupotrebljive komade odjeće? Kako i zbog čega da napravite selekciju prije no što se riješite nekih stvari? Ja vam predlažem iskorišćavanje iznosanih komada odjeće i obuće od kože za pravljenje naušnica (minđuša). Pogledajte u ostavi pošto uvijek postoji mogućnost da se tu nalaze: stare jakne i cipele, ispucale kape, neke futrole, stare torbe. Vama trebaju ti komadi od kože jer ćete od njih stvoriti baš naušnice po želji.

Ukoliko vašoj kolekciji nedostaju naušnice zagasitih boja, zavirite još u ormare roditelja, bake ili dede. Možda vam baš trebaju naušnice jarkih boja za posebnu zabavu, te potražite dječje iznosane stvari. Svakako posjetite krojački salon u komšiluku i zatražite male komade kože. Ionako će to da izbace u smeće, preteknite ih i oni će vam izaći u susret.

Potreban materijal za naušnice od kože

Ovo je neohodni alat i materijal prije rada: komadići kože oštre makaze metalni dio za naušnice tzv. udice koje se mogu naći u više boja (po komadu 0,5 km) kliješta nož, šilo.

  1. Prvi korak je da izdvojite poseban dio kartona ili novina za vaš kutak u kojem ćete složiti alat i materijal. Napravite na kartonu 3 promjera za naušnice različitih veličina. Možete da uzmete i iskopirate ovaj omjer na fotografiji koju vam prilažem ili da proizvoljno, po želji, to napravite. Mislim da veličina donekle i zavisi od vrste kože koju imate. Ako želite veći nakit, trebaće vam deblja koža, jer će ljepše i postanije izgleda.
  2. nausnice od koze
  3. Makaze neka su vam pri ruci, udahnite duboko i skoncentriši te se. Isjecite po 2 puta svaku veličinu iz istog kožnog materijala. Da, da, ako smatrate da biste mogli eksperimentisati sa bojama, tj. da imate različite minđuše, podržavam dokle sve ostanete u granicama kombinovanja po tonovima, bez velikih oscilacija.
  4. nausnice od koze 1
  5. Pošto ste isjekli odgovarajuće veličine, složite ih u zamišljeni redosljed. Naredni korak u izradi sastoji se od toga da napravite rupe na koži u koje ćete kasnije moći da provučete metalni dio. Rupe bi trebale da budu na vrhu materijala, otprilike 1 centrimetar od vrha, te zatim da hemijskom olovkom vrlo tanko označite rupe na svakom komadicu kože. Rupu biste trebali praviti makazama koje su zatvorene, šilom ili šarafcigerom i to na ovaj način. Morate rupu praviti sa vanjske strane ka unutrašnjoj kako bi se rupa i dijelovi kože što manje vidjeli. Ponovite ovaj korak za narednu grupu kožnog materijala.
  6. nausnice od koze 2
  7. Potražite metalne udice kojima ćete konačno upecati vaše naušnice. Za sve one koje su alergične na metal, u bolje opremljenim radnjama možete naći pozlaćene udice, ili ih skinete sa nekim minđuša koje ste izgustirali. Zakačite udicu i pričvrstite kliještima. Ponovite sa narednim komadom. I učinjeno je!

Interesantne ideje možete naći i na ovom videu.

Ponosito nosite svoj rad i pohvalite se, ako vas neko upita gdje ste to kupili, jer imate unikat. Za posebne prilike uvijek možete kombinovati različite boje kože i ostaviti upečatljiv utisak. Maštajte i ostvarujte.Pratite nas i na Fejsu