Kako ispravno odabrati boju za kosu

Ocijeni tekst
(1 Glas)

 

Kada je u pitanju odabir boje kose, stvari nisu baš jednostavne kako izgledaju. Prije nego što odete u prvi supermarket gdje ćete na osnovu izgleda djevojke na kutiji izabrati farbu za sebe, ili jednostavno reći u frizerskom salonu šta želite, treba da razmislite o svim faktorima. Boja farbe treba da se prilagođava prirodnoj boji kose, boji tena i boji očiju, kao i kvalitetu same kose.

kosa friz

 

CRNA BOJA – kao najtamnija boja, odgovara samo ženama koje imaju taman ten i prirodno tamnu boju kose, dok se ni u kojem slučaju ne preporučuje za one čiji je ten svijetao, jer bi izgledale previše izvještačeno i hladno. Kada je u pitanju boja očiju, pravila ne postoje, jer veoma dobro se slaže uz sve boje. Nedostatak vještačke crne boje je izrazito jak pigment koji jedino može da se otkloni dekolorizacijom i hemijskim sredstvima poput blanša koji dugoročno oštećuje kosu. 

crna kosa

 

Balck-hair

 

SMEĐA BOJA – preporučuje se takođe za one koje imaju prirodnu boju kose bilo koje nijanse smeđe boje, naravno prilagođavajući tome svijetle ili tamne nijanse prilikom odabira farbe za kosu. Ova boja veoma se često koristi za postizanje sjaja i zdravog izgleda kose. Sa njom se veoma često kombinuju i pramenovi u drugim nijansama i bojama, ali koji nisu preporučljivi za dugu kosu. Za dužu kosu preporučuju se tamnije nijanse boje čokolade, koje čine da se ispucali vrhovi što manje primijete, a kosa izgleda veoma vitalno i prirodno. Na kraćoj kosi izbor mogu da budu svjetlije nijanse, zbog mogućnosti održavanja i redovnog skraćivanja kose. Sa smeđom bojom najmanja je šansa da ćete pogriješiti, pritom se veoma slaže uz bilo kakav ten ili boju očiju.

 

lepa-smedja-kosaaaaaaaaa

smeda-kosaaa

smeđa kosaaa

CRVENA BOJA – je boja koja privlači pažnju, i veoma često za njom posežu oni koji se odvaže i pokažu tim svoje samopouzdanje. Preporučuje se za dame koje imaju ružičasti ten, bez obzira na boju očiju. Crvena boja je veoma zahtjevna za njegu, a svi nedostaci kose na njoj su značajno vidni. S toga, kada se odlučite na ovu boju, odlučite se i za povećanje budžeta namijenjenog za njegu kose.

crvena-kosa

crvena

PLAVA BOJA – dobro će stajati svim ženama koje su u djetinjstvu imale plavu kosu. Nema posebnog pravila kada su u pitanju boja tena ili očiju, ali svakako ima mnoštvo pravila kada je u pitanju njeno održavanje i postizanje zdravog izgleda kose. Kao najsvjetlija boja, podrazumijeva i najviše korištenja hemijskih sredstava koji bitno narušavaju kvalitet i ljepotu kose. Redovno farbanje, maske, posjete frizerskim salonima, čine da ova boja iako možda najatraktivnija, bude i najskuplja. Kada su u pitanju nijanse plave boje, preporučuju se pepeljaste, biserne, bež ili hladne nijanse, koje izgledaju veoma mladalački, svježe i pivlačno, dok se zlatne nijanse preporučuju damama koje imaju „žućkast“ ili taman ten.

plava-boja

kratka-kosa-plava

Savjeti vrhunskih frizera su da prilikom pvog farbanja koristite polutrajnu boju koja se brzo ispira, i tako moguću grešku brže otklonite. Takođe, da se ne vodite izgledom djevojaka na kutiji farbe, jer one i jesu tu u svrsi marketinškog poteza, da budu što ljepše i privlačnije, pa tako i izazov kupca.

Uz ove savjete, nudimo Vam još nekoliko praktičnih i korisnih savjeta za zdrav i lijep izgled Vaše kose:

1.Jednom nedjeljno koristite masku za kosu

2.Ne pretjerujte sa balzamom, jer ćete učiniti da se Vaša kosa brže masti

3.Kosu sušite prirodnim putem

4.Umjesto farbanjem, kosu povremeno osvježite prelivom od farbe i tripostotnim hidrogenom

5.Ako želite da prikrijete sijede, farbajte se svjetlijim nijansama od Vaše prirodne boje

6.Ako je farbana, kosu redovno skraćujte od 1 - 2 cm mjesečno

Ipak, prije nego što obojite svoju kosu, ostavite sebi bar malo vremena da razmislite i istražite šta Vam najbolje stoji. I nikada ne primjenjute grešku koje čine mnoge žene – kada Vam treba promjena u životu, ne mijenjajte boju kosu – nego sam život. Ljepota ipak dolazi iznutra.

Woman-Freedom

Poljednji put uređeno nedelja, 01 februar 2015 17:56

Ana Savić

Ana Savić

Ana je  blogerka i autorka iz Beograda. Uživa u pisanju i kreativnim poslićima. Trenutno radi kao freelancer za brojne websajtove. Smatra da i posao mora biti zadovoljstvo i da se svemu mora prići sa ljubavlju. Voli putovanja, DIY (uradi sam), stripove i knjige, te naučnu fantastiku. Anu možete pratiti ako je dodate na Google+.

E-mail: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Pratite nas i na Fejsu