Prirodna sredstva za čišćenje

Ocijeni tekst
(5 glasova)

 

Prirodna sredstva koja su lako dostupna, jeftina, i koja sigurno imate u kući, dokazano su iz više razloga bolja od hemijskih koje kupujemo u trgovinama. Ne sadrže aditive, mogućnost alergijskih reakcija je veoma rijetka, ne djeluju štetno na okolinu, ne sadrže neugodne mirise, i što je najbitnije veoma lako mogu da otklone nečistoće. 

prirodno

 

  1. a)Sirće

Pored toga što je njegova upotreba višestruka, sirće može da se koristi i u čišćenju velikog broja predmeta i površina. Obično bijelo sirće je najbolje, jer jabukovo ili neko drugo sirće može dati neželjene efekte. Najjednostavnije je kada se upotrebljava bez ikakvih dodataka, jednostvano ga nanesete na površinu i pustite da odstoji neko vrijeme. Takođe, veoma efikasno je u kombinaciji sa limunom i vodom, a kada ove sastojke pomiješate sa vodom i naspete u flašu sa raspršivačem, dobićete univerzalno sredstvo za čićenje. Sirće je poznato i kao eliminator neugodnih mirisa, te je dovoljno samo da činiju sa sirćetom ostavite preko noći da bi neprijatni mirisi iščezli.

sirce

 

  1. b)Limun

Limun zbog svoga sastava može djelovati kao univerzalno sredstvo za čišćenje. Najjednostavniji i najefikasniji recept za čišćenje je sljedeći. U raspršivač naspite litar vode, u  njega dodajte sok od jednog limuna i nekoliko kapi eteričnog ulja od limuna. Ova smjesa Vam može poslužiti i za skidanje kamenca u wc školjki, kupatilskog namještaja i pločica, zatim za čišćenje kuhinjskih površina, kao i sa kuhinjskih armatura i posuđa.

Kombinacija sirćeta i limuna je idealna za otklanjanje kamenca, bilo da ih koristite zajedno, ili sirće pa limun. Pored toga, limun daje i završni sjaj prilikom čišćenja. Ova dva prirodna sredstva takođe se mogu koristiti preventivno, u zaštiti od kamenca.

limun

 

  1. c)Soda bikarbona

Soda bikarbona poznata je po svojoj širokoj namjeni kako u kuhinji, kozmetici, tako i kao sredstvo za čišćenje. Ono što je bitno jeste da je kao sredstvo za čišćenje veoma efiksna, jeftina i bezopasna, a može da se koristi gotovo na svim predmetima. Najjednostavniji recept je kada u ¼ šolje ili 75 g sode bikarbone rastvorite u 1 l vode i čišćenje može da počne. 

soda

 

  1. d)So

So, a naročito morska so, izuzetna je kao sredstvo za čišćenje. Ona može da se koristi sama kao abrazivno sredstvo u čišćenju zaprljanog ili zagorjelog posuđa, ali isto tako i u kombinaciji sa drugim prirodnim sredstvima. Univerzalno sredstvo je kombinacija soli i soka od limuna, sa kojom možete efikasno da čistite i za odstranjivanje hrđe, postignete sjaj mesinga i bakra i slično.

so

 

Zaboravite ponekad na reklame u kojima Vas danonoćno bombarduju sredstvima sa „mrtvačkim glavama“  i prisjetite svojih baka i njihovih čistih, prozračnih i mirišljvih toplih domova.  Uz malo truda i vremena, napravite sopstvena čudotvorna sredstva, s kojima se nećete „uhvatiti u koštac sa odvratnim poslovima, a pritom u nedostatku vremena“, nego uz laganu muziku učiniti da Vaš dom nosi pravi smisao tog značenja.

dom

Poljednji put uređeno nedelja, 01 februar 2015 17:59

Ana Savić

Ana Savić

Ana je  blogerka i autorka iz Beograda. Uživa u pisanju i kreativnim poslićima. Trenutno radi kao freelancer za brojne websajtove. Smatra da i posao mora biti zadovoljstvo i da se svemu mora prići sa ljubavlju. Voli putovanja, DIY (uradi sam), stripove i knjige, te naučnu fantastiku. Anu možete pratiti ako je dodate na Google+.

E-mail: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Pratite nas i na Fejsu