Njega ruže - kraljice cvijeća

Ocijeni tekst
(1 Glas)

“Nemoj se srditi što ružin grm nosi trnje, nego se raduj što trnov grm nosi ruže.”

 

Bilo da krase Vašu terasu, dvorište ili se ubrane ili kupljene nalaze u vazi u Vašem domu, one su najljepši ukras. One su opjevane, one su izraz ljubavi, pažnje i nježnosti, i zbog svega ovog zaslužuju da im posvetimo pažnju i pročitamo par savjeta o njezi „kraljice cvijeća“, kako su je još davno nazvali Grci.

Ruža ili lat. Rosa potiče iz porodice Rosaceae, javlja se u raznim bojama, oblicima, a razlikuje se i po mirisu. Postoje i tzv. divlje ruže koje su bogate vitaminom C, pa se od njih pravi veoma ukusan čaj. Njena uloga nije samo dekorativna, nego se koristi još i u ishrani, kozmetici i medicini. Ona sadrži eterična ulja, limunsku, vinsku, jabučnu kiselinu, tanine, šećer i dr. Postoji negdje oko 100 vrsta ruža, a na našim područjima uzgaja se oko 20 vrsta. Period cvjetanja ruže je ljetni, najintenzivniji u junu i julu, ali pravilnom njegom može se postići cvjetanje koje će trajati sve do niskih zimskih temperatura i prvih mrazeva. 

vrt

 

 

1.Sadnja

Ruže se sade početkom proljeća ili krajem jeseni, a na razmaku od 30 – 50 cm, tako da se ukopa dužina korjena. Prije sadnje treba pripremiti zemljište, tako što će se ono nađubriti, ali da se izbjegne mjesto gdje će se nalaziti korjen ruže, tj. đubrivo se nanosi veoma plitko i oko samog zemljišta u kojoj će se nalaziti zasad ruže. Zbog njene osjetljivosti, kada se posadi neophodno je da se omota vlažnom krpom, papirom ili mahovinom da se ne bi osušila, jer joj neophodna vlaga. Iz tog razloga, neophodno je da se stalno zaliva. Najbolje uspijeva u slabo kiselom ili neutralnom zemljištu, pH vrijednosti od 5,5 do 6,5, humusnom i rastresitom, koje obezbjeđuje drenažu i propusnost vazduha, a najviše voli sunčana i prozračna mjesta. Planiranje ružičnjaka i njegovog izgleda je stvar ličnog ukusa, a od toga zavisi i izbor ruža koje mogu biti čajevke, penjačice, grmolike, mini ruže, itd. Ruže se odlično kombinuju sa drugim rastinjem kao što je: aromatično bilje lavanda i kadulja, ukrasne trave prosenjenjak i plava vlasulja, ukrasni grmovi kariopteris i petoprst, trajnice poput pupavice, vrkute, i slično.

postupak sadnje

sadnja 

2.Uzimljavanje

Zbog svoje neotpornosti na hladnoću, ruže koje se gaje na otvorenom prostoru, neophodno je da se uzime. Zavisno od visine i vrste ruže, obavlja se i uzimljavanje. Ako su u pitanju niže vrste, uzimljavaju se tako što se cijele ogrnu zemljom ili se oko njih napravi ograda od daščica koja se isto tako napuni zemljom i prekrije ruže, te u proljeće odgrće. Ono što je najbitnije jeste da se zaštiti mjesto cijepljenja od smrzavanja, jer je ono najosjetljivije, tj. visina ogradice, komposta ili zemlje kojom zagrćete, treba da iznosi negdje oko 10 cm. Više vrste se uzimljavaju tako što se omotaju slamom ili jutenim vrećama, što se takođe skida u proljeće.

jutena

ljub.ruza

3.Prihranjivanje i njega

Prihranjivanje i njega ruža podrazumijevaju đubrenje i redovno okopavanje. Sa okopavanjem treba da se počne još dok su ruže još mlade. Za đubrenje je neophodno da se kombinuje vještačko i stajsko đubrivo, te da se ruže prihranjuju kad je zemljište vlažno. Količina rastvora treba da iznosi oko 2 litra po grmu ruža, a ono što je bitno jeste da se đubrivo nanosi tako da nikad ne dođe u kontakt sa korjenom ruže. Obrezivanje svih vrsta ruža vrši se tako što se skrate da se ne narušava njihova forma, jedino je grane ruže penjačice neophodno učvrstiti kako bi se izbjegli lomovi. Radikalno obrezivanje ruža treba da se obavlja u proljeće.

plavaruza

 

Ako nemate dvorište, možete da obezbijedite i svoj lijepi ružičnjak na terasi. Bitno je da su posude što dublje i šire, da bi omogućile nesmetan razvoj korjena ruže koji je veoma razgranat. Vjerovatno je da neće uspjeti ako Vam je terasa na sjevernoj strani, ali na svim ostalim stranama trebalo bi da dobije neophodnu količinu sunca, uz koju je neophodno i strujanje vazduha. Uz njegu koja se obavlja kao i na ružičnjaku koji se nalazi u dvorištu, moći ćete da odaberete onu najljepšu i odnesete je tamo gdje je Vaš jug, izvor života, sunca i vazduha.

zadnja ruzzza

 

zadnja ruza

Poljednji put uređeno nedelja, 01 februar 2015 17:57

Ana Savić

Ana Savić

Ana je  blogerka i autorka iz Beograda. Uživa u pisanju i kreativnim poslićima. Trenutno radi kao freelancer za brojne websajtove. Smatra da i posao mora biti zadovoljstvo i da se svemu mora prići sa ljubavlju. Voli putovanja, DIY (uradi sam), stripove i knjige, te naučnu fantastiku. Anu možete pratiti ako je dodate na Google+.

E-mail: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Pratite nas i na Fejsu