Ideja za centralnu dekoraciju stola

Ocijeni tekst
(4 glasova)

Kada se govori o dekoraciji stola posebno mjesto zauzima uređenje njegovog centralnog dijela . Od davnina u sredini bilo je rezervisano mjesto za ukrasnu vaznu sa cvijećem. Vremenom i pod uticajem različitih praznika središnja korpa sa cvijećem je mijenjala svoj oblik, boju i vrstu. Kako stvoriti i prilagoditi dekoraciju ukrasnog cvijeća za novogodišnje i božićne praznike?!

Prijedlog koji vam ja donosim ovoga puta ne zahtijeva puno materijalnih sredstava, relativno brzo se može napraviti i ostavlja poseban praznični utisak. Ja sam se odlučila za zelenu fantaziju kao idelnu kombinaciju na vašem stolu, pogotovo ako ste se za stolnjak i nadstolnjak odlučili staviti u bijeloj i zelenoj boji. Svakako je moguće da imate neku drugu kombinaciju, ali i taj detalj nije problematičan u izradi ovog ukrasnog cvijeća.

Prvo da pogledamo šta će vam biti potrebno za ručnu izradu:centralna dekoracija stola

  • pravougaona činija ili kartonska kutija (boja može da bude srebrna, zlatna, čak i tamno crvena) ili metalni pleh zelena mahovina šišarke (obojićete ih u zeleno sprejem)
  • 10-12 zelenih kuglica 3 do 4 matirano zelene (tamnije ili svjetlije nijanse)
  • ukrasne kugle za jelku
  • oštri nož
  • snažno ljepilo

Način izrade prolazi kroz ove korake:

  1. Pošto je svaka kutija poprilično duboka, a za vašu dekoraciju treba samo gornja površina, prvo morate da obložite dno kutije. Za to vam može poslužiti komadići starih kutija i kartona. Ispunite vašu ukrasnu kutiju do vrha, s tim da ostavite nekih par centimetara slobodnog prostora. Ako niste našli kutiju odgovarajuće boje, poigrajte se sa kolaž papirom ili komadima ukrasnog papira, i lijepite sa vanjskih strana. Nakon što ste oslikali kutiju i ispunili je kartonom iznutra, trebate da napravite tepih od zelene mahovine. Imitaciju mahovine možete pronaći u svakoj bolje opremljenoj radnji koja se bavi prodajom dekorativnog materijala, a  svakako, možete zaviriti u cvjećare. Ispunite vrh kutije mahovinom tako da se ne vidi dno, posebno obratite pažnju da dobro ispunite sa strana, jer će se to najviše doći do izražaja.
  2. centralna dekoracija stola 1
  3. Nakon što ste obložili kutiju, trebate da je ispunite šišarkama. Ukoliko nigdje ne pronađete zelene, nabavite sprej (vrlo jeftino i praktično za upotrebu) kojim ćete ofarbati šišarke. Jedina mjera predostrožnosti je da postavite malo veći komad papira ili starih novina na radnu površinu i zaprskajte. Ostavite neko vrijeme da se osuši i možete ga koristiti. Sada šišarke trebate prilijepiti na mahovine, lijepite samo dno i slažite jedno po jedno. Vodite računa o tome da ne ispunite čitav prostor šišarkama već i da ostavite mjesta za ukrasne perle i kugle. Po želji aranžirajte i rasporedite kugle za jelku i manje kuglice, možete dodati i kugle nekih drugih boja, i postavite na sredinu stola. Zapalite svjećice na jelki pored, rasporedite ostatak pribora i posuđa za jelo, izvadite piće iz frižidera i uskoro će gosti.
  4. centralna dekoracija stola 2

Prijatno! Pogledajte još jednu ideju:Pratite nas i na Fejsu