Kako odabrati najbolju lubenicu

Ocijeni tekst
(4 glasova)

 

Lubenica je jednogodišnja zeljasta biljka koja se u Evropi najviše uzgaja u Grčkoj, Španiji, Makedoniji i Italiji. U svom sastavu sadrži 92% vode, i 8 %  likopena, antioksidansa koji povoljno djeluje na kardiovaskularni, imunološki sistem, pomaže u liječenju dijabetesa tipa II, a naučnici su otkrili da njena aminokiselina citrulin utiče na seksualnost i nazvali je „mala plava tableta“. Izuzetna zbog svog slatkog i osvježavajućeg ukusa, odličan izvor vitamina, ujedno namirnica koja posjeduje visoke nutritivine vrijednosti, ne opterećujući organizam suvišnim kalorijama  (100 g lubenice sadrži oko 30 kcal). 

lubenica 2

 

Svakog ljeta se iznova nađemo bar jednom u dilemi, kako izabrati najsočniju lubenicu. Kako je vrijeme lubenica stiglo, tako ćemo Vam ponuditi nekoliko savjeta koji će Vam sigurno biti korisni prilikom sljedeće kupovine.

  1. 1.Na osnovu peteljke

Svježinu lubenice, kao i kada je u pitanju drugo voće ili povrće, možete ocijeniti prema peteljci. Ako lubenicu zasiječete na peteljci, znaćete da je zrela ako iz nje poteče sok koji je veoma gust i smolaste strukture, najviše nalik medu. Takođe, uvrnuta peteljka ukazuje na zrelost lubenice.

peteljka

  1. 2.Boja lubenice na strani na kojoj je ležala na zemlji

Ono što Vam još može pomoći je boja lubenice na strani na kojoj je ležala na zemlji. Boja treba da je vanilija žuta, ako je ipak bijela ili zelena, to je znak da lubenica nije dovoljno zrela.

strana

 

  1. 3.Simetričan oblik lubenice

Stručnjaci smatraju da su mnogo ukusnije, slađe i sočnije lubenice simetričnog oblika.

  1. 4.Zvuk prilikom lupkanja po lubenici

Ova metoda je poznata svima onima koji su se bar jednom našli u situaciji da odaberu lubenicu. Bilo da su to oni činili ili uzgajivači koji prodaju lubenicu. Kada je zvuk „pun“ ili „pucketav“, to upućuje na zrelost lubenice. U suprotnom, kada prilikom lupkanja do Vas dopire odjek šupljeg predmeta, znači da je lubenica ili prezrela ili trula.

  1. 5.Boja lubenice

Zrela lubenica je gotovo uvijek tamno-zelene boje.

  1. 6.Mali „ožiljak“ na lubenici

„Ožiljak“ na lubenici takođe upućuje na zrelost lubenice, ako nije prouzrokovan nekom silom, što veoma jednostavno po samom izgledu možete da razlikujete.

ožiljak

  1. 7.Težina lubenice

Više od 90% ukupne težine lubenice, čini voda. Kada podignete lubenicu, trebala bi biti teška za svoju veličinu. Ako Vam se čini da je laganija, to najčešće govori da je lubenica nezrela, ili je prerano ubrana ili nije dobila neophodnu količinu vode i sunca.

 salata 1

 

Da, malo ko joj može odoljeti, bogata elektrolitima i vodom, lubenica je najbolje osvježenje svakog ljeta. Da li ćete je iskoristite za dijetu, napraviti osvježavajući napitak, salatu, ili je upotrijebiti kao dodatak nekom egzotičnom jelu, odaberite sami, ali ne zaboravite i na naučna istraživanja, s toga ipak, nemojte pretjerati u njenom konzumiranju. 

lubenica napitak

Poljednji put uređeno nedelja, 01 februar 2015 18:01

Ana Savić

Ana Savić

Ana je  blogerka i autorka iz Beograda. Uživa u pisanju i kreativnim poslićima. Trenutno radi kao freelancer za brojne websajtove. Smatra da i posao mora biti zadovoljstvo i da se svemu mora prići sa ljubavlju. Voli putovanja, DIY (uradi sam), stripove i knjige, te naučnu fantastiku. Anu možete pratiti ako je dodate na Google+.

E-mail: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Pratite nas i na Fejsu