Zdravlje

Zdravlje

Sacuvati zdravlje? Članci o zdravlju i medicini. 

Šta je ekcem?

ekcEkcem je kožno oboljenje koje je jedno od najučestalijih kada je reč o kožnim bolestima, a njegova učestalost povezuje se sa industrijskim zemljama, pa ga možemo nazvati i bolešću modernog društva. Razlog je jasan – ova bolest kože javlja se kao posledica veće izloženosti zagađenjima i različitim hemijskim supstancama, koje na kožu mogu da deluju kao iritansi i alergeni. Isto tako dokazano je to i posledica razvoja imunog sistema dece u sredini u kojoj se javlja manja izloženost infektivnim agensima, te da je rezultat učestalosti manja kada je reč o alergijskim bolestima u sredinama u kojima postoji veća učestalost crevnih virusnih i bakterijskih infekcija u detinjstvu.

Dunja – jesenja kraljica

dunjaJesen je stigla, dunjo moja!

Dunja je voćka čija vrednost mnogima nije poznata, iako je na našim prostorima veoma dostupna. Bilo da je koristite svežu, kuvanu ili pečenu, njena blagotvorna dejstva na zdravlje čoveka su višestruka. Čaj od semenki dunje umiruje, pomaže kod nesanice, te čini dah svežim, a preporučuje se kod upale sluzokože probavnih organa.

Američka dijeta – pet dana, tri kilograma manje

dijetaOva dijeta uključuje namirnice kao što su meso, riba i jaja, uz koje mogu da se konzumiraju povrće i voće. Slatkiši i sve namirnice koje su bogate ugljenim hidratima strogo su zabranjeni ako se želi postići maksimalan učinak. Ova dijeta ime je dobila po tome što u ishranu treba da uključite ljuto, slano i kiselo, sve ono što dovodimo u vezu sa američkim načinom ishrane. Sama ishrana nije zahtjevna, a organizam ne  trpi nikakve agresivne promjene koje se uglavnom vezuju za dijete i stroge režime. 

Prirodni lijek protiv kašlja i bronhitisa

lijekUz zimu i niske temperature dolaze i razne bolesti, a upravo su najmnogobrojnije one koje se tiču disajnih organa. Kako su tome najviše izloženi oni najmlađi, tako je i ovaj recept prilagođen svim uzrastima. Uz nekoliko običnih i namirnica koje su vam nadohvat ruke možete napraviti napitak koji ublažava simptome kašlja i bronhitisa.

Žučna dijeta

žučna dijetaMeđu najčešćim bolestima u svijetu jeste oboljenje žučne kese, koje uglavnom podrazumijeva prisustvo kamena u njoj, pa je tako i jedna od najčešćih operacija upravo operacija žučne kese, koja se danas u 95% izvodi laparoskopskom tehnikom. Proces oporavka je kratkotrajan, ali podrazumijeva da se jedan period pacijent pridržava tzv. žučne dijete. 

Ljubljenje je zdravo - zdravstvene prednosti ljubljenja

ljubljenjeKažu da se sva sreća svijeta zapravo proizilazi iz želje da budemo sretni i da učinimo druge sretnima. Jedan od načina postizanja sreće je svakako ljubljenje sa partnerom. Da, poljubac se daje i dijeli i sa ostalim bliskim osobama, ali ovo nije tekst o tome. Ovo je tekst o ljubljenju od kojeg se stvaraju leptirići u stomaku i radi kojeg srce kuca sto na sat. Upravo tako, ovo je tekst o ljubljenju sa partnerom i o nevjerovatnim zdravstvenim prednostima istog.

8 biljnih čajeva koje morate imati

čajU kratkim crtama, u nastavku vam donosim listu nekoliko čajeva, koji imaju nevrovatne zdravstvene beneficije i koje bi svako trebao imati kod kuće i redovno ih konzumirati.

Kako se udebljati u 7 koraka

kileMada je mnogo više onih koji traže načine da izgube na kilaži, ima i onih koji na sve načine pokušavaju da dobiju koji kilogram, ali ne znaju kako. Loša vest je ta da nije jednostavno dobiti na kilaži, ako niste prirodno skloni debljanju. Potrebno je mnogo strpljenja i discpline. Međutim, postoji način.

Javorov sirup – čudesni kanadski zaslađivač

sirupKoje zaslađivače koristite? Med, bijeli šećer, smeđi šećer? Ili, možda, javorov sirup? Ukoliko još niste probali javorov sirup, krajnje je vrijeme da to uradite. Možete ga pronaći u radnjama organske hrane i u većim tržnim centrima.

Kako lečiti gastritis prirodnim putem

gastritisGastritis je upala sluznice želuca, a ako se ne leči u roku i na vreme, može dovesti do mnogih komplikacija, uključujući čireve u želucu. Ovaj poremećaj se pogoršava zatvorom. Osobe koje pate od anemije zbog manjka željeza također oboleti od gastritisa.

Kako lečiti hipohondriju

hipohondrijaZdravstvena fobija ili hipohondrija je umišljeni strah da osoba boluje od ozbiljne bolesti i ima ozbiljne zdravstvene probleme, mada svi medicinski testovi pokazuju da nije tako.

Propolis - sve što niste znali o čudnovatom propolisu

propolisPropolis se tradicionalno koristi kao dodatak prehrani za poboljšanje imunološkog sisitema i liječenje unutarnjih rana. Njegovi antibakterijski učinci su čudnovati, propolis nam pomaže da ostanemo zdravi i pomaže u borbi sa virusima i bakterijama. Bogat je mineralima, vitaminima C i E, provitaminom A i B kompleksom.

Strana 1 od 5

Pratite nas i na Fejsu