Roditeljstvo

Roditeljstvo

Kako naučiti dijete da pere zube

zubiiiVeoma je bitno još prilikom dobijanja prvih zubića naučiti dijete kako pravilno da pere svoje zube, da bi kasnije izbjeglo stomatološke ili druge zdravstvene probleme. Iako djeca ovo najčešće nevoljko obavljaju, nemarno ili ih nije briga za ovaj postupak, ipak je bitno da pranje zuba postane ritual koji će doprinijeti cjelokupnom zdravlju i higijeni. 

Ideje za prvačiće

sanjBliži se septembar, a s njim stižu i novi veliki počeci za buduće đake prvake i njihove roditelje. Kako bi djeca što spremnija i bezbrižnija ušla u đačko doba, potrebno ih je na sve unapred pripremiti. Osim razgovora s njima i upoznavanja sa novim obavezama, potrebno im je učiniti ovaj period što lakšim i zanimljivijim raznim aktivnostima. 

Igračke ili igra

naslovna igrackeLutke, kamioni, bicikli, laptop, mobilni telefoni, avioni? Ima li kraja?

Kupujete li previše igračaka za Vaše najmlađe? Da li pažljivo birate i razmišljate o potrebi za istom, njenoj vrijednosti, namjeni, sigurnosti? 

Laganje kod dece - Zašto deca lažu i kako se postaviti kao roditelj

laži kod deceRoditelji se svakodnevno suočavaju sa lažima svoje dece, te pokušavaju sa njima izaći na kraj. Međutim, ukoliko prmjetite da vaše dete laže preterano i to mu prelazi u naviku, onda je krajnje vreme da reagujete.

Kako ohrabriti dete

ohrabriti deteU današnje vreme, deca se suočavaju sa mnogim izazovima – od varanja i laganja, do droga i alkohola. Također se suočavaju sa pritiscima odraslih i pod stalnim su uticajem medija, koji ih ohrabruju da se ponašaju suprotno u skladu sa njihovim moralnim načelima.

Kako pripremiti dijete za vrtić

vrtićOdlazak u vrtić je veliki, ali i uzbudljiv korak u životu svakog djeteta. Prvi odlazak u vrtić može biti stresan i strahovit, kako za roditelje, tako i za dijete, posebno ako je riječ o najstarijem djetetu i ako prvi put šaljete jedno od svoje djece u vrtić. Međutim, ukoliko napravite određene korake kako biste pripremili i sebe i dijete na ovo novo iskustvo, mogli biste izbjeći nelagodne trenutke. U nastavku možete pronaći nekoliko korisnih savjeta, koji vam mogu pomoći da prvi odlazak djeteta u vrtić bude lijepo iskustvo za sve.

Kako natjerati dijete da ide spavati

djeca spavanjeVrijeme je za spavanje, umorni ste i zadnja stvar koju želite je konflikt sa vašim djetetom oko odlaska na spavanje. Nažalost, mnoga djeca odbijaju otići na spavanje i roditelji znaju provesti sate u pokušavanju da smjeste dijete u krevet.

Pomozite svome djetetu da nauči čitati

dijete citanjeČitanje knjiga naglas jedan je od najboljih načina da pomognete svome djetetu da nauči čitati. Čitajte sa uživanjem, dijete će prepoznati vaš entuzijaam i prihvatiti ga. Pročitajte par konkretnih savjeta kako čitati djetetu:

Kako naučiti dijete da gleda na sat

satUčenje novih stvari, koje se vama čine tako jednostavne, za vašeg mališana mogu biti pravi izazov. Veliku ulogu u učenju svakako imaju roditelji. Važno je da djetetu kroz igru i zabavu približite nove sadržaje. Tako će ih dijete lakše prihvtiti i razumjeti.

Kako reagovati na dječije ispade bijesa

br. 4Ukoliko ste roditelj znate na šta mislimo kada kažemo dječji ispadi bijesa. Tada su nam naša mala stvorena sve samo ne dražesna. Njihovo ponašanje može nas izbaciti iz takta te se i sami nađemo u stanju bijesa i razdraženosti. U tom slučaju nikako ne možemo da pomognemo svom djetetu da se smiri. Prvo trebamo smiriti sebe.

Kako naučiti dijete na tutu - nošu

dijete na tutiVaše beba ubrzano raste i spremna je na svakodnevne promjene, tako da ukoliko je napunilo između 18 i 24 mjeseca vrijeme je da naučite dijete kako da stekne naviku obavljanja nuždi na noši. Još jedna pozitivna stvar ove navike, koje će vaše dijete steći, jeste i smanjenje troškova pelena, koje su u današnje vrijeme drastično poskupile.

Napravite puzzle za djecu

puzle_za_djecuSetite se svog detinjstva, sigurno ste voleli kada vas roditelji iznenade novim slagalicama, čuvenim pazlama ispod jelke. Ne smete da priznate sebi da i danas sa svojim detetom uživate u ’’slaganju’’ , ubeđujete sebe da mu samo pomažete a u stvari i vi ste u tom trenutku veliko dete. Slagalice su obeležile detinjstvo skoro svakog čoveka i njihova magija ne prestaje ni u ovom modernom vremenu kada postoji mali milion igara i igrica, pretežno kompjuterskih.

Strana 1 od 2

Pratite nas i na Fejsu