Ljubimci & Životinje

Ljubimci & Životinje

Sve o vašim ljubimcima. Savjeti i uputstva za ljepši i bolji suživot vas i vaših kućnih ljubimaca. Naučite šta možete da uradite sami.

Kako se brinuti o mačkama

briga o mačkamaMačke su idealni ljubimci za većinu ljudi. Imaju jako dobar karakter, nježno ponašanje i neodoljiv izgled. Međutim, iako su slatke, briga o mačkama nije uvijek tako jednostavna, posebno ukoliko nemate nikakvo prethodno znanje o njima. U nastavku možete pročitati neke općenite savjete koje će vam pomoći da vaš ljubimac bude sretan i zdrav.

Kako se brinuti o ribicama u akvarijumu - savjeti i trikovi

akvarijum ribiceU poređenju sa ostalim kućnim ljubimcima, voditi brigu o ribama u akvarijumu je relativno lako i ne iziskuje mnogo odvojenog vremena. Zapravo, vjerovatno će vam duže trebati da pročitate ovaj članak, nego dnevnog vremena koje ćete morati izdvojiti za brigu o ribicama. Donosimo vam neophodne savjete o tome kako ćete u akvarijumu stvoriti optimalne uvjete za život riba.

Hrčak - Ishrana, briga, održavanje

hrcak 1Odmah na početku treba da vam skrenemo pažnju da su vaši kućni ljubimci živa bića i da im treba mnogo brige i pažnje. Istraživanja su pokazala da je prisustvo kućnog ljubimca od velike važnosti u životu djece. Ukoliko dopustimo svom mališanu da se brine o njima, učimo ga ne samo ljubavlju prema životinjama već i odgovornosti.

Kako odabrati psa

maltezerVeć dugo sanjate o tome da imate psa. Priželjkujete to još od djetinjstva. Zamišljate kako dolazite umorni kući a vaš četvoronožni prijatelj vas čeka i veselo vam maše repom. I sve izgleda idealno, kao sa reklama, da nije tog malog problema koji vas muči. Alergični ste na pse. Konačno možete da odahnete, jer mi ćemo vam pomoći da izaberete svog kućnog ljubimca a da vam njegovo pristutvo neće izazvati kijavicu.

Imena za pse - kako odabrati ono pravo

Odaberite pravo ime za psaDobili ste ili kupili psa i sada rrazmišljate o pravom imenu. To zaista može da bude izazov pogotovo ako vas izda mašta. Zbog toga smo odlučili da sa vama podijelimo nekoliko smjernica koje vam uistininu mogu pomoći.

Kako održavati kanarinca kao kućnog ljubimca

kanarinacU današnje vrijeme sve više ljudi ima kućne ljubimce. Kućni ljubimci su psi, mačke,ribice,ptice,kornjače i itd. a najčešći ljubimci su psi,mačke, ribe i ptice. Jedan od najzanimljivih i najomiljenijih jeste kanarinac.

Kako zaštititi psa od krpelja

krpelji_kod_psaVašeg psa morate obavezno zaštiti od kožnih nametnika d kojih su najpoznatiji buhe, krpelji i uši. Ako često izvodite svog psa u prirodu ptrebno je da ga tretirate nekim od antiparazitskih preparata koji se mogu naći u obliku ampule,spreja ili ogrlice a neki od njih su Adventix, Frontline, Bayer i dr.. Aktivni sastojak ovakvih preparata je određeni insekticid koji djeluje odbijajuće na kožne parazite ili ih ubija.

 

Kako kupati štene

kupanje_psaTrebalo bi izbjegavati kupanje šteneta, osim u slučaju ako nije baš pretjerano prljavo ili ako ima dosta neprijatan miris. Kupanje se nikako ne preporučuje dok se ne izvrši vakcinacija i dok ne prođe period od   15 dana koji je neophodan za stvaranje imuniteta . Štence se kupa specijalnim samponom za štenca koji je prilagođen njihovoj osjetljivoj koži. Obično se psi kupaju 3 do 4 puta godišnje. Ne preporučuje se prečesto kupanje jer ono isušuje kožu i dovodi do perutanja, smanjenja zaštitne uloge kože a samim tim i do infekcija.

Kako pripremiti kuću ili stan za psa

kako_pripremiti_kucu_za_psaAko ste se odlučili da u vaš dom uđe štence, prije njegovog dovođenja u kuću, treba da odradite neke pripreme koje će osigurati siguran i udoban dom vašem novom članu porodice.

Da li je pas pravi ljubimac za vas

da_li_nabaviti_psaOdluku o nabavci psa treba donijeti nakon dosta razmišljanja. Ne dozvolite da vas trenutna želja zavara, jer pas nije torba ili novčanik koje, ako vam se više ne sviđaju možete da odbacite. Pas postaje i ostaje član vaše porodice za cijeli njegov život.

Kako odviknuti mačku od uriniranja na nepoželjnim mjestima

uradi_sam_macka_uriniranje Otežano i drugačije mokrenje vaše mačke može biti prouzrokovano iz različitih razloga: zbog medicinkih razloga, zbog prisustva nove osobe u vašoj kući, zbog novog tepiha, zbog preuređivanja kuće, zbog prisustva nove mačke u susjedstvu. Sve ove može biti uzrok stresa za vašeg ljubimca i zbog toga navike mokrenja se mogu drastično promijeniti. Šta možete uraditi sami po ovom pitanju, i kako se prema novonastaloj situaciji nositi? Odgovore potražite u ovom tekstu.

Pratite nas i na Fejsu