Kompjuteri

Kompjuteri

Kompjuteri, ili po naški računari, postali su dio svakodenevnog života svakog od nas. Zbog toga se i suočavamo sa veliki brojem pitanja i problema. Većinu problema sa računarima možemo da riješimo na principu uradi sam. Zbog toga i ova sekcija postoji za vas. Ako trebate savjete vezane za kupovinu novog racunara posjetite nasu prijateljsku stranicu Racunari prodaja.

Kako naučiti slijepo kucanje

tastatura 1Danas kada se svijet ne može zamisliti bez kompjutera htjeli mi to ili ne moramo znati koristiti tastaturu. Što je vještije koristimo to ćemo prije završiti poslove koji su pred nama. Za sve početnike rada na računaru pokazaćemo vam kako da savladate brzo i slijepo kucanje.

Kako uštediti na utrošku tonera i štampača

ustediti novac na printanjuVećina preduzeća i domaćinstava dobar postotak novca utroši na obnavljanje tonera u štampačima. Postoji podatak da se čak 1 -3 posto od ukupnog prihoda troši upravo na štampanje dokumenata. Ova brojka u prvi mah ine zvuči toliko strašno, ali kada se uzme u obzir koliki postotak novca se troši na neke bitnije stvari onda poređenje postaje realnije.

Kako ukloniti virus

ukloniti_kompjuterski_virusKao korisnik interenta i računara sigurno ste imali priliku da se sretnete sa računarskim virusima. Neki od njih mogu nam zadati veće probleme kao što su: gubitak podataka, krađa ličnih informacija, pad raunarskog sistema. Zbog toga se u tom pravcu treba edukovati i naučiti kako se te napasti riješiti. Najbolje rješenje jesu dobri, aktivni komercijalni programi koji su nadograđeni na posljednju verziju sa posljednjom bazom podataka o najnovijim virusima. Međutim i kod njih se ponekada desi da naprave prospust pa neke fajlove propuste. U ovom tekstu saznajte kako se tada riješiti virusa.

Kako narezati CD ili DVD

kako narezati cd/dvdMnogi od nas se nađu u neugodnoj situaciji kada hitno trebaju podatke, slike ili bilo šta narezati na CD ili DVD. Imamo i računar i rezač a nismo u stanju jer ne znamo. Pa zatim čekamo starijeg brata ili sestru da nam pomogne ili u pomoć zovemo prijatelje. Narezivanje DVD je toliko jednostavna stvar. 

Podešavanje Acces Point-a WL-5460APv2

wl_5460ap_accespoint

Hoćete da imate wireless u čitavom stanu i da možete bez ikakvih problema koristiti sve w-lan uređaje, npr telefon ili laptop, notebook i sl. Evo šta je potrebno da  obezbijedite.

Prije svega potreban vam je uređaj koji se zove Acces Point.

 

Kako instalirati Windows 7

windows7_jezik_slikaVećina ljudi koja koristi računare nosi u servis da im urade instalaciju operativnog sistema. S obzirom da to i mi korisnici sami možemo uraditi ja sam odlučila da napišem mali tutorijal o instalaciji operativnog sistema Windows 7 .

Kako napraviti video sa slikom i muzikom

video_slika_muzika

Danas su veoma popularne video prezentacije sa slikama i muzikom u pozadini. Na taj način možete kreativnije prikazati prijateljima svoje fotografije unoseći vaš lični doživljaj i dajući fotografijama neki veći smisao. Nevažno je da li želite napraviti poslovnu prezentaciju na ovaj način ili jednostavno podijeliti i sačuvati svoje uspomene na ovaj način ovo uputstvo će vam u tme pomoći. 

Kompjuterski trikovi - Ubrazajte rad na računaru koristeći skraćenice

skracenice_na_tastaturi

Evo lista najboljih skraćenica na tastaturi. Ubrzajte svoj rad na računaru do maksimuma koristeći prečice na tastaturi. Pa pređimo na stvar:

Kako brzo promijeniti jezik na računaru

promijeniti_jezik

Recimo kucate tekst u Wordu. Potreban su vam engleski, te hrtvatska ili spska latinica (koje su identične) i ćirlica. Sporiji način na koji većina nas obavlja ovu rutinsku operaciju jeste da kliknete na ikonicu jezika koja obično nalazi u task baru u desnom donjem uglu. Međutim postoji i mnogo lakši na da promijenite jezik a da ne morate da klikate na ikonicu i tako gubite vrijeme. Rješenje je u ovom jednostavnom trku koji uključuje korištenje tastature. Ovo je tzv prečica koju je toliko jednostavna da je morate voljeti.

Kako prebaciti tekst iz ćirlice u latinicu i obrnuto

 

cirilica_latinica_prebacivanje

Stotinu puta nam se desilo da tekst koji je napisan na ćirilici treba da prevedemo na latinicu i obrnuto. Ima mnoštvo lakših načina da ovo uradite, a da ne morate da prekucavate tekst. Najvažnija dva načina za preslovljavanje su:

Kako uštekati kompjuter

kako_spojiti_kompjuter

Ovaj priručnik je namjenjen onima koji se prvi put susreću sa kompjuterom i one koje je sramota da zovi komsiju da im pomogne. Korak po korak naučićete da „uštekate“ vas PC (kompjuter) i naučite pokoje tehničke izraze.

Pratite nas i na Fejsu