Kako napraviti i dekorisati tortu barbika

Ocijeni tekst
(13 glasova)

Vaša princeza slavi rođendan. Željeli bi joj napraviti tortu koja će joj biti zanimljiva ne samo zbog ukusa nego i zbog izgleda. Ukoliko vaša djevojčica voli da se igra barbikama ova će je torta sigurno oduševiti. Ovakav ukras za torte nije mnogo skup i veoma je interesantan posebno jer ste ga vi sami oblikovali.

Ono što vam je potrebno za ovakvu tortu je sljedeće:

 • Torta okruglog oblika_bilo koja po vašem izboru i receptu
 • 1l čvrsto izmućene slatke pavlake
 • boje za šlag u prahu
 • aluminijska folija
 • barbika –plastična
 • šprica za nanošenje šlaga

Kada pripremite sav materijal postavite barbiku na okruglu tacnu koja je otprilike veličine torte koju ste prethodno napravili. Prvo što treba da uradite je da omotate barbiku alu folijom formirajući haljinu. Najbolje je da uzmete veći komad folije da ne bi morali kasnije krpiti haljinu. Ne morate biti mnogo precizni jer ćete sve to kasnije pokriti šlagom. Potrebno je samo da haljinu od folije dobro stegnete oko barbike i napravite kroj po vašoj želji.

dekoracija_torte_barbika_2dekoracija_torte_barbika_1

Sljedeći korak je priprema boje za šlag. U jednoj posudi ostavite pola šlaga bez dodavanja boje a u drugu dodajte željenu boju za šlag. Izaberite onu boju koju bi željeli da bude na haljini vaše barbike. Namažite foliju šlagom u boji u tankom sloju tako da prekrijete foliju.

dekoracija_torte_barbika_3dekoracija_torte_barbika_4

Ubacite bijeli šlag u špricu i nanosite šlag na donji dio haljine. Nanosite krivudave vertikalne linije šlaga u krug po haljini kao što je prikazano na slici.

dekoracija_torte_barbika_5

Zatim špricu napunite šlagom u boji i popunite praznine donjeg dijela haljine.

dekoracija_torte_barbika_6

Trudite se da budete što precizniji jer je ovo i završni dio. Sada polako popunite i gornji dio haljine. Uzmite tanji kalup šprice i pažljivo popunite praznine.

Polako prenesite barbiku na tortu. Dobro utisnite foliju u fil. Na kraju haljinu pospite kokosovim brašnom da bi dobila prazničniji efekat I da biste pokrili određene nepravilnosti. Možete krajeve haljine ukrasiti višnjama, cijelim lješnjakom, orasima, čokoladnim bombobnicama. Ovdje je ispod haljine švarcvald torta, zato je haljina ukrašena višnjama. Ovo je sve po vašem izboru. Ukoliko imate boje za kolače pomoću kojih možete pisati ukrasite i njima dodatno haljinu kao na slici.

dekoracija_torte_barbika_7dekoracija_torte_barbika_8

Ukoliko svi uzdahnu kada budete iznosili tortu a vaša malena bude zahtijevala da se igra sa barbikom iz torte, ukras vam je uspio. Uživajte u rođendanskoj žurki, duvanju svjećica i obavezno uslikajte svoj trud.

 

 

 

 

   3 comments

  • Comment Link Gagana petak, 21 januar 2011 15:19 posted by Gagana

   Isplati se trud, prelepa ti je torta Perlice!

   Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli
  • Comment Link CreativMom petak, 21 januar 2011 10:08 posted by CreativMom

   Hvala Mirnić, uvijek si tu kada je potrebna podrška.

   Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli
  • Comment Link Mirna petak, 21 januar 2011 09:37 posted by Mirna

   Bravo Perlice, savršeno je!

   Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

  Pratite nas i na Fejsu