Automobilizam

Automobilizam

Sve o vašim ljubimcima: savjeti za održavanje, savjeti za kupovinu, savjeti za popravku. Šta sve možete uraditi sami na svome automobilu pogledajte ovdje.

Savjeti pri registraciji vozila

U većini slučajeva najmanji problem jeste pri odabiru automobila za lične i poslovne potrebe, dok naprotiv, velike nevolje se pojave kada se taj isti automobil treba registrovati. 

Kako uštediti gorivo

utediti gorivoCena goriva raste u proseku... Gorivo skuplje za... Očekuje nas poskupljenje namirnica, struje i naravno goriva... Ovo su neke od rečenica koje spadaju u vrstu 'u snu se ne snile', ali nažalost, iako niko ne zna zašto, izgleda da se ni jedan dnevnik danas ne može zamisliti bez njih. Omiljene u medijima, omrznute u narodu, jeziva i mračna noćna mora svakog vozača. Bilo kako bilo sve su češće pa koliko god mi negodovali moramo smišljati razne načine da ih kako- tako prebrodimo.

Osnovni alat koji trebate imati u svom autu

Osnovni_set_alataSvi vozači imaju istu dilemu: da li je potrebno imati alat u autu ili ne? Mi vas savjetujemo da svakako treba da imate odgovarajući alat u svom automobilu. Bez obzira da li vozite svoj, posudjeni ili iznajmljeni automobil  mi vam preporučujemo da imate osnovni set alata u svom automobilu. Znamo da ćete reći: "Zašto nam je potreban sav ovaj alat, zauzima mnogo mjesta u prtljažniku, a tu je i uvijek vužna služba koja će nam pomoći." Vjerujte ne postoji mjesto na planeti ili cesta na kojoj sigurno nećete doći do problema i ostati u kvaru. Biti sposoban u takvim situacijama brzo i jednostavno riješiti sve problem znači mnogo. Time ćete uštedjeti ne samo vrijeme nego i novac. Vjerujte nam na riječ i na naše iskustvo znati otkloniti manji kvar i imati odgovarajući alat u automobilu znači mnogo. 

Uradi sam - Kada promijeniti gume na autu

kada_promijeniti_gumeKada govorimo o bezbjednosti na putu prvo na šta pomislimo jesu automobilske gume. U ovom članku ćete naći savjete i uputstvo pomuću koga možete po principu uradi sam da prepoznate kada treba da promijenite gume na vašem autu. Jedino površinom guma vi i vaše auto ste u dodiru sa površinom tj podlogom. Ukoliko su vam gume potrošene stavaljata sebe u vrlo neugodan položaj i podliježete riziku od nesreće. Tako da je ovo vrlo bitno. Uvijek pregledajte gume i na prvi znak oštećenja obavezno ih zamijenite. 
Ponuda i proizvođači koji prodaju gume su veoma široki. Vi možete izabrati model, proizvođača, sezonu (ljetnju ili zimsku), a ostalo prepuštate sopstvenom budžetu kojim raspolažete. Savjet: Uvijek kupite gume koje odgovaraju vašem automobilu u dimenzijama koje su preporučene za vaš model automobila.

Pa hadjemo zajedno da provjerimo gume.

Uradi sam -10 savjeta kako da pripremite svoj automobil za zimu

auto_zimi_uradi_samAutomobil, osim što je sofisticirana, takođe je jedna veoma robusna mašina. Tokom životnog vijeka automobil je često izložen ekstremnim uslovima kao što su visoke temperatre ljeti, vlaga tokom proljeća i jeseni i niske temperature tokom zime. Automobil mora biti spreman za sva iskušenja i biti u takvom stanju da se vozač može  pouzdati u njega i uživati u vožnji bez većih kvarova. 

 

Zima je period koji je najgori neprijatelj vašem ljubimcu. Sve slabosti koje automobil ima tokom sezonskih doba sa normalnom temperaturom, će se uduplati ili čak utrostručiti tokom zime. Zbog toga, veoma je važno da svoj automobil pripremite za dolazeću zimu. Šta možete da uradite sami i postanete sam svoj majstor kada je ovaj problem u pitanju.

U sljedećih 10 savjeta možete provjeriti šta sve možete uraditi sami:

Uradi sam - Donijeti odluku o kupovini novog auta

novi_automobil_uradi_sam_kupitiIzjava: "Ljudi, kupio sam nov auto" je postala rijetka na nasim prostorima isto kao i panciceva omorika. Medjutim, rijetka manjina ima tu priliku da ima toliko sredstava i mogucnosti da udje u salon i izveze na drum "glanc" novi auto. Ponuda je sarolika, proizvodjaca i "super-extra" ponuda na svakom koraku tako da za Vase novce mozete zaista svasta birati. Ukoliko spadate u gore spomenutu sretnu manjinu, evo par savjeta o cemu treba voditi racuna prilikom kupovine novog ljubimca:

Kako popraviti koroziju na automobilu

Kao i mnogi na ovim prostorima vozim auto koje ima poprilican broj godina na svojim leđima. U pitanju je Golf II iz 1985 diesel. Kao i mnogi susreo sam se sa problemom rđe koja se pojavila na limariji. To je veoma čest problem na starijim automobilima koje većina nas vozi.Šta uraditi i na koji način sam riješiti ovaj problem rđe i propadanja limarije? Evo procedure koju bi trebalo pratiti.

Pratite nas i na Fejsu