Ljubljenje je zdravo – zdravstvene prednosti ljubljenja

Kažu da se sva sreća svijeta zapravo proizilazi iz želje da budemo sretni i da učinimo druge sretnima. Jedan od načina postizanja sreće je svakako ljubljenje sa partnerom. Da, poljubac se daje i dijeli i sa ostalim bliskim osobama, ali ovo nije tekst o tome. Ovo je tekst o ljubljenju od kojeg se stvaraju leptirići u stomaku i radi kojeg srce kuca sto na sat. Upravo tako, ovo je tekst o ljubljenju sa partnerom i o nevjerovatnim zdravstvenim prednostima istog. Prilikom ljubljenja, mozak otpušta hormon dopamin, koji je odgovoran za osjećanja želje, strasti i povezivanja. Međutim, ljubljenje je mnogo više od univerzalnog jezika i načina pokazivanja privrženosti prema partneru. U nastavku saznajte samo neke od njegovih brojnih prednosti po naše zdravlje.

Ljubljenje pojačava imunitet i pomaže u sagorijevanju kalorija

Nedavna studija pokazala je da ljubljenje znatno pojačava metabolizam. Sigurno ste primjetili da vaše srce brže kuca prilikom ljubljenja sa partnerom. I ne, niste umislili, ono zaista kuca brže. I, s obzirom da vaše srce kuca brže dok se ljubite, ono otpušta adrenalin i ostale neurotransmitere u krvotok. Povećan adrenalin povećava metabolizam i pomaže u sagorijevanju kalorija.

Prilikom strastvenog poljupca sa partnerom, vaš organizam sagorijeva u prosjeku dvije do pet kalorija u minuti, što je duplo više kalorija nego što organizam sagori dok odmarate. Naravno, ne možete se osloniti isključivo na ljubljenje kako biste izgubili na kilaži ili imali jak imunitet, ali će svakako pomoći.

Ljubljenje održava lice mlađim i ljepšim

Ljubljenje ima još jednu, nevjerovatnu, zdravstvenu prednost. Ono pomaže da naše lice izgleda mlađe i ljepše. Naime, prilikom ljubljenja koristimo preko 30 mišića, pa tako ljubljenje održava mišiće glatkima i usporava spuštanje obraza. Dakle, ljubljenjem vježbamo mišiće lica, učvršćavamo ih i minimiziramo vidljive tragove starenja. Drage djevojke, pošto znam da se oko bora i tragova starenja zamaramo više nego (većina) muškaraca, šta da vam kažem? Ljubite partnera i više nego dosad. Valjaće vam oboma. Iz više od jednog razloga.

Ljubljenje popravlja raspoloženje i smanjuje stres

Dok se ljubimo, osjećamo se kao da smo na sedmom nebu, kao da letimo na oblaku, sve naše brige u momentu kao da nestanu i nema te prepreke koju ne možemo preći. Ovakvi osjećaji javljaju se zato što se ljubljenjem otpušta hormon oksitocin, koji održava naše raspoloženje izvrsnim.
Međutim, ljubljenjem se otpušta hormon oksitocin, ali ne samo to. Ljubljenje smanjuje nivo kortizola i holesterola u krvi, također. Dakle, ljubljenjem jačate i srce. Pored toga, istraživanja su pokazala da osobe koje se često ljube imaju smanjene šanse od problema sa stomakom, urinarnim traktom i infekcijama krvi. Može li bolje od toga?

Ljubljenje je prirodni anelgetik

Da, ljubljenje zaista smanjuje bol i djeluje kao prirodni anelgetik. Idući put prije nego posegnete za aspirinom usljed glavobolje, ljubite se sa partnerom. Ljubljenje otpušta endorfine u organizam, koji mogu biti djelotvorniji od bilo kojeg anelgetika i to bez ikakvih negativnih posljedica.

 Ljubljenjem do zdravijih i ljepših zuba

Naravno da ljubljenje nije zamjena za redovno pranje zuba, ali ljubljenje može pomoći u otklanjanju zubnog plaka i spriječiti nastanak karijesa. Razlog ovome je činjenica da ljubljenje stimuliše stvaranje pljuvačke, koja pomaže otklanjanju kalorija sa zuba. Minerali u pljuvački također pomažu u obnavljanju zubne cakline, čime se sprečava propadanje zuba.

Ljubljenje nas održava mlađima

Razlog ovome je pomenuto vježbanje facijalnih mišića prilikom ljubljenja i činjenica da nam ono pomaže u borbi sa stresom. Kao što znate, stres je danas od najčešćih uzroka pojave najrazličitijih bolesti. Dok se ljubimo, oslobađamo stres i samim time se osjećamo sretnijima i izgledamo mlađe. I na kraju, mada, naravno, ne najmanje važno, ljubljenje povećava samopouzdanje, čini da se osjećamo cijenjeno i generalno nam pomaže da se bolje osjećamo.

Albert Einstien je jednom rekao da „Svaki čovjek koji može istovremeno voziti auto i ljubiti lijepu djevojku jednostavno ne poklanja zasluženu pažnju poljupcu.“ I, izgleda da je bio u pravu. I sve ukoliko zaboravite na pomenute zdravstvene prednosti ljubljenja, kojih je mnogo, nemojte zaboraviti da je ljubljenje jedan od najljepših načina pokazivanja ljubavi, pažnje i privrženosti. I koji je, pored svega toga, nevjerovatno dobar za naše zdravlje. Čula sam da najljepše stvari radimo zatvorenih očiju. Zato zatvaramo oči dok spavamo, molimo se, maštamo, ljubimo se. To je zato što se najljepše stvari na svijetu ne mogu vidjeti, nego se osjećaju. I eto, ispada da je ljubljenje jedna od najljepših stvari. Nije valjda džaba univerzalni jezik.