Zaštitite kožu tokom zimskih mjeseci

Zaštita kože od štetnih sunčevih zraka važna je zimi skoro jednako kao ljeti. Bez obzira na činjenicu da vam je potrebno manje hidratantne zaštitne kreme i da nosite mnogo više odjeće, bitno je da se zaštitite od štetnog UV zračenja, koje je štetno i za vrijeme najhladnijih dana. Ukoliko ne štitite kožu tokom zimskih mjeseci, počnite odmah. Donosimo vam konkretne preventivne mjere koje će vam pomoći da vaša koža blista svaki dan.

Koristite zaštitnu dnevnu hidratantnu kremu, po mogućnosti sa visokim SPF faktorom

Najlakši i najbolji način zaštite kože od štetnog zračenja je upotreba dnevne hidratantne kreme, po mogućnosti sa visokim SPF faktorom, koji štiti od štetnih UVA i UVB zračenja. Nanesite je na vrat i lice, kao i na ostale izložene dijelove kože – ruke ili prsa. 

Hidratantne kreme sa antioksidansima

Proizvodi za njegu kože koji sadrže antioksidanse nisu zamjena za zaštitne hidratantne kreme, ali mogu pomoći. Vitamin C je antioksidant koji dokazano štiti kožu, pa je nanošenje kreme koja sadrži ovaj vitamin preporučljivo. Također, preporučuju se kreme koje sadrže ekstrakte zelenog čaja. Birajte kreme i preparate za uljepšavanje koji sarže kvalitetne antioksidanse, kako bi vaša koža bila zdrava tokom cijele godine. Jedite voće i povrće sa mnogo vitamina C i E i flavonoida. Flavonodi djeluju kao antioksidansi, a nalaze se u raznim vrstama voća i povrća (blitva, grožđe, jabuke, brusnice, luk), kao i u zelenom čaju, crvenom vinu i čokoladi.

Odjeća kao zaštita

Mada je osnovna funkcija šešira, kapa i šalova da vas zaštite od hladnoće, istovremeno će vas zaštititi i od štetnog sunčevog zračenja. Nosite kape, šalove i zaštitne sunčane naočale tokom zimskih mjeseci, kako biste zaštitili vašu kožu i kosu od UV zračenja i isušivanja. Bilo da skijate, kližete ili šetate gradom, zaštitite se od sunca svakodnevno kako biste imali lijepu i zdravu kožu.

Ne zaboravite na njegu usana

Zaštita usana jednako je važna kao i zaštita ostalih izloženih dijelova tijela. Radi izloženosti suncu, usne postaju suhe i ispucale. Redovno nanosite balzam za usne, sa što većim SPF faktorom.

Oprez na snijegu

Snijeg reflektuje čak osamdeset posto sunčevog zračenja. To je skoro duplo više zračenja nego što reflektuju voda ili pijesak. Sunčeve zrake jednako štete očima kao i koži. Ukoliko odlučite svoj vikend provesti na planini skijajući ili sankajući se, ne zaboravite ponijeti zaštitne naočale i nanijeti hidratantnu kremu sa što većim SPF faktorom. I zapamtite, sunce je i dalje vrlo štetno, čak i kada je hladno napolju.