Dukan dijeta – faze, pravila, dobre i loše strane

Dukanova dijeta je u stvari francuska verzija Atkinsove dijete. Znači, opet ništa novo. Francuz Pjer Dukan, lekar, pre nešto više od deset godina sačinio je ovu dijetu a u maju prošle godine izadao i knjigu u kojoj je detaljno opisan plan ishrane i verovatno nije ni sanjao da će u tom trenutku nastati opšta pomama za njom. Naime, svi su pohrlili po svoj primerak knjige ’’Dukanova dijeta’’, počev od holivudskih zvezda pa do kraljevskih porodica. Reč je o klasičnom pomodarstvu, važno je imati nešto što je novo čak iako to nije. Onda je ’’groznica’’ prešla i na običan svet pa se u rukama svake domaćice mogao videti ovaj priručnik.

U svakom slučaju Pjer Dukan je lepo profitirao. Francuske žene su recimo ’’poludele’’ za ovom dijetom, interesantno s obzirom da su peciva, posebno kroasani na njihovom meniju za doručak. U ovoj dijeti voće je zabranjeno! Suština je u konzumaciji visokoproteinske hrane koja nije masna (žitarice, riba, mlečni proizvodi sa niskim procentom masti). Dukanova dijeta ima četiri faze a vaše je da ih uspešno prođete i ne kukate kako ste gladni. Prva faza je faza napada, druga je faza izmene, treća konsolidacije i četvrta stabilizacije. Zvuči malo kao ratna strategija a ne plan ishrane. Kada ovo pročitate imate osećaj da morate da se borite sa nekom virtuelnom silom, posle čega ćete se zauvek promeniti, utvrditi svoju pobedu i stabilizovati se t.j. uživati u svojoj moći. Zanimljiv pristup, još jedan atak na psihu. Autor dijete ima cilj da vas ubedi da ćete se munjevitom brzinom od buce pretvoriti u top modela. Evo kako Dukan zamišlja skidanje kilograma:

Pravila Dukanove dijete

PRVA FAZA

Ovaj period trajeod jednog do deset dana, to odlučujete sami u zavisnosti koliko želite da oslabite. Dukan kaže da se može izgubiti čak četiri kilograma. Samo jedite proteinsku hranu na koju možete slobodno naneti senf, so ili biljne začine. Uz to dozvoljeno je piti vodu, čaj i kafu. E, šta bi sad dr Atkins rekao da je živ, verovatno bi Dukan platio debelo svoj plagijat.

DRUGA FAZA

Doktor Pjer Dukan, tvorac ove dijete

 

Sada uvodite u ishranu povrće ali vodite računa da bude skrobno. To su zelena salata, celer, spanać, krastavac, paradajz. Na vama je da izaberete da li ćete ga kuvati ili jesti sirovo. Naš predlog je da ga skuvate i onako je dovoljno što trpite ’’horor dan’’ jedući isključivo ’’travu’’. Ova faza traje sve dok ne budete zadovoljni svojom težinom. Inače, jedan kilogram nedeljno gubite.

TREĆA FAZA

U ovoj fazi vam je važno da održavate težinu koju ste do sada redukovali. Izuzev proteina i povrća koje ćete nastaviti da unosite u svoj organizam, dozvoljeno je uzeti i malo integralnog hleba. Na primer, dve kriške dnevno. Isecite ih tako tanko da se provide, drugačije neće valjati. Voće je zabranjeno ali ovde ipak Dukan dozvoljava mala odstupanja, pa vam poručuje da možete pojesti jednu porciju. Dosta vam je, kome je još voće potrebno? Jednom nedeljno u ovoj fazi uzmite i porciju ugljenih hidrata, nešto iz pekare ili sutliju, pilav….Počastite sebe i ’’specijalnim obrokom’’ koji se sastoji iz svega što volite i bez čega ne možete. Sami izaberite šta ćete uzeti, čokoladu, sladoled, pizzu…Pa, nije tako strašan ovaj Dukan, dozvoljava vam ponekad da sami odlučujete. Ali tek pošto ste ga ispoštovali.

ČETVRTA FAZA

U finalnoj četvrtoj fazi polako ali sigurno se vraćate na konzumiranje hrane koju volite ali morate strogo voditi računa da ne prekršite pravila iz treće faze. Dukan vam preporučuje da bar jednom u toku nedelje uzmete proteinske namirnice kao u prvoj fazi.

Kada budete sastavljali sopstveni jelovnik za ovu dijetu, znajte da su namirnice koje možete jesti: teletina ali ne masna, ista takva šunka, zečetine, džigerica od pileta, pileće belo meso, ćuretina, riba, morski plodovi, jogurt sa niskim sadržajem masti, sir nemasni, mleko ali ne bilo kakvo već obrano, povrće zelene boje, mekinje ne za životinje već ovsene… Ako kupite knjigu, u njoj ćete pronaći recepte i sastavljene obroke za sve faze. Morate malo i vežbati dok držite Dukanovu dijetu. Dovoljno je dvadesetak minuta brzog hodanja kada ste u prvoj fazi i pola sata kada uđete u drugu fazu.

Da rezimiramo, morate poštovati ove faze kao da ste deo nekog eksperimenta. Računajte na neprijatne pojave kao što su smrad iz usta i suvo grlo posebno u prvoj fazi, pa pokušajte da ne razgovarate ni sa kim tada, recite da vas boli zub ili jednostavno pijte velike količine vode. Trebalo bi da pomogne. Kao što ste videli, ugljenih hidrata u ovoj dijeti gotovo da i nema što može uzrokovati umor i pad raspoloženja., glavobolju i povišen holesterol. Često se mogu javiti i anksioznost i depresija. Osobe koje imaju Giht i poremećaj u radu bubrega i hipertenziju ne bi smeli da drže Dukanovu dijetu. I sve se svodi na isto, jednolična ishrana, po malo povrća, tu i tamo neki slatkiš i to je kao zdravo. To ne može biti nikako primer zdrave ishrane.  Slino smo pisali i kada je u pitanju un dijeta. Autorima dijeta ponestaje ideja pa su počeli da prave ’’varijacije na temu’’ i da kopiraju tuđe recepte. Niko od njih do sada nije smislio ništa fascinantno i zapanjujuće dobro što bi odgovaralo svima. Niko nije pronašao formulu za nevraćanje kilograma. Svi prave filozofiju od skidanja kilograma a suština je u jednostavnosti i umerenosti. Nikome nije palo na pamet da posavetuje ljude da jedu šta god žele samo da se ne prejedaju. I da sami procene kada unesu određenu namirnicu da li im stvara težinu u želucu, gorušicu, nadutost itd. Ili im prija. To je pravi put ka postizanju idealne težine.Osluškivanje sopstvenog organizma.