Zabava na plaži sa bebom

More, kamenčići, sunčan dan, vi i vaša beba na plaži. Sve ovo zajedno već vas može asocirati na dobar provod ukoliko budete slijedili naš plan akcije. Prije nego što krenete na plažu spakujte:  veliki peškir, manji peškir za brisanje, kremu za sunčanje, igračke za plažu, bazenčić, pelene, maramice flašicu vode i neko voće za međuobrok. Namažite bebicu i sebe visokim faktorom za sunčanje, stavite joj šeširić i možete krenuti u akciju.

Na plaži pustite bebcu da pregleda sve oko sebe. Možete ga pronosati i li mu dozvoliti da hoda (u zavisnosti koliko je dijete). Neka se upozna sa okolinom kroz vašu priču i posmatranje. Objasnite mu da je voda slana, smiješite se, uživajte i vi u svemu pa ćete na bebca lako prenijeti dobro raspoloženje. Dijetetu skinite pelene, obucite neke laganije gaćice ili pelene za vodu. Ukoliko beba može da se sama kreće, nabavite joj i male sandalice, papučice za plažu.

Nemojte ga siliti da ide u vodu. Polako ga prpremite na razliku temperature između vode i vazduha. Lagano pokvasite sve dijelove tijela i u plićaku ga postepeno spuštajte u vodu. Budite oprezni i dobro čuvate bebče da ga ne bi zapljusnuli i preplašili valovi. Dok je u vodi dobro pazite na bebu jer u trenutku može da se prevrne i zgnjuri u vodu što može biti veoma stresno.Uvodi pljeskajte rukama, skakućite sa bebicom, vrtite je lagano u krug, posmatrajte ribice. U plićaku joj možete donijeti igračke za kupanje: loptice, patkice i slično. Gnjurite ih u vodu, bacajte kamenčiće.

Djeca većinom vole kupanje tako da ćete vjerovatno morati imati strategiju za izlaženje iz vode. To može da bude neka omiljena igračka, hrana, nešto interesantno za skretanje pažnje. Nakon izlaska iz vode dobro bebicu prebrišite i dozvolite da se malo na suncu ugrije. Posebno izbrišite uši da bi spriječili upale. Možete ga malo i umiti vodom koju ste ostavili a suncu da se umlači. Zatim u hladu nastavite igru na plaži:

  1. Grabljicama i lopaticama punite kantice-pravite razne oblike ili imaginarne ručkove
  2. igrajte se skrivanja predmeta u pijesku ili kamenčićima
  3. pravite bazenčiće sa vodom, brdašca
  4. bebcu će biti interesantno i istresanje pijeska ili vode iz posudice u posudu, zveckanje kamenčića
  5. igre prskanja po vodi u malom bazenčiću
  6. pokazujte ptice i brodove koji prolaze

U međuvremenu često nudite bebu vodom i hranom. Dozvolite mu da se kreće kroz plažu jer će mu sve biti mnogo interesantno. Možda budete imali sreće pa bebica upozna i nove drugare sa kojima će moći još maštovitije da se igra. Potrudite se da postoje određeni intervali odlaska u vodu i van vode. Pratite vaše čedo.  ukoliko mu je tijelo hladno (posebno uši i nosić) ne dozvolite da bude mnogo u vodi, ukoliko se ugrije, budite u hladu. Redovno mu kvasite čelo i kosicu zbog vrućine. Obnavljajte kremu za sunčanje a možete bebici obući pamučnu tanku majicu svijetle boje da bi se zaštila i od sunca i od vjetrića. Na plažu ne izlazite u periodu između 11 i 16 časova i nećete imati straha od opekotina.

Ovaj plan akcije vam možda daje malo vremena za vaše sunčanje i kupanje. Međutim, biće vam lijepo ako uspijete svaki dan provesti u dobrom raspoloženju i osmjesima vašeg bebčeta. Ukoliko uspijete ukrasti malo vremena i za sebe onda će ovo putovanje sa bebom  biti baš idealna zabava za cijelu porodicu.