Za zdrav san – terapija snom i kultura spavanja

 Zdrav i dobar san svakako je jedan od prvih uslova valjanog zdravlja. Neki ljudi su voleli dugo da spavaju, kao, na primer, pesnik Gete i filosof Kant, a drugi kratko, kao Napoleon i Edison, što je stvar navike i potrebe organizma.

Nemački lekar Kurt Vajdner otkrio je da je spavanje pravi lek. On je čak i obolele od gripa lečio spavanjem.U Japanu se prodaju jastuci sa aparatom koji imitira zvuk kišnih kapi koje padaju u ritmu ljudskog pulsa i taj šum brzo izaziva san. U psihijatriji je lečenje spavanjem poznato od davnina, ali se i danas primenjuje u mnogobrojnim klinikama. Koristi se i elektro-mašina za uspavljivanje, čiji rad se zasnivao na slabim udarima struje, a oni se prenose na oči i potiljak pacijenta. Ruski hirurzi ovaj aparat koriste u izvesnim slučajevima umesto narkoze. Primenjuje se i u lečenju asmatičara, zatim kod osoba sa poremećenim krvotokom, kao i kod nervoznih i iscrpljenih osoba.

Mnogi američki lekari tvrde da treba pre odlaska u krevet popiti čašu mleka, jer mleko sadrži supstancu zvanu triptofan, koja pomaže uspavljivanju.

Kultura spavanja

Istina je da mnogi konflikti u savremenom životu stvaraju nesanicu, što je utvrdio psihoanalitičar Frojd. Ali je činjenica i to da „evropska civilizacija pati od hronične nesanice”, jer se „kulturi sna” ne posvećuje dovoljna pažnja kako je istakao profesor univerziteta u Bombaju Serg Kan. Treba zaista znati kako da se pravilno postupi u pripremi za spavanje.Spavati kao beba – Buditi se svaka 2 sata 🙂

Dimenzije postelje su neobično važne: dužina i širina kreveta ne sme da ometa normalan položaj tela. Jastuk je bolji ako nije suviše visok. Laneni čaršav štiti od znojenja. Najbolji pokrivač je od vune. Dušek ne sme da bude suviše tvrd nego da je, naprotiv, elastičan. Koliko se ovome poklanjala pažnja kod starih Grka, govori činjenica da su oni poručivali jastuke iz Kartagine, cebad iz Korinta, a madrace iz Mileta.

Pre spavanja treba misliti i na položaj tela, a ono treba da bude potpuno opušteno. Navika da se spava u ovom ili onom položaju stiče se godinama. Preporučuje se prvo ležanje na leđima, a zatim na levi bok sa savijenim kolenima, pa onda okretanje na desnu stranu, da bi se srce „oslobodilo” pritiska, i tako utonuti u san. Na hranu treba misliti ništa manje nego na ležaj. Večera je najbolja ako je laka: slatko ili kiselo mleko, sir, povrće ili voće.

Evo još nekoliko značajnih „sitnica”. Ne treba čitati ništa uzbudljivo pre spavanja. Dobro je malo prošetati. Preporučuje se tuširanje mlakom vodom pre spavanja, jer to utiče na opuštanje mišića i nerava. Veoma je važno da se na spavanje odlazi uvek u isto vreme, kako bi se stvorila navika spavanja. U krevetu ne treba misliti na dnevne brige i sutrašnje probleme. „Brojanje ovaca” i slično kao metod za uspavljivanje se ne preporučuje, jer to više napreže mozak i aktivira mišljenje. Bolje je nekoliko puta lagano i duboko udisati vazduh u sobi koja treba da je dobro provetrena i više prohladna nego topla.

Amerčki lekar Tejlor Hojzer savetuje da je dobro pred spavanje zavarati se tzv. koktelom za um i čula, odnosno setiti se neke lepe melodije, misliti na divnu umetničku sliku ili na pejsaž, evocirati miris cveća i osetiti svežinu vode sa izvora.