Vikend u Beču

Ako sanjate o vikendu u nekom evropskom gradu a da pri tom ne potrošite mnogo novca predlažemo vam da krenete put Beča. Prošetajte živopisnim bečkim ulicama i provedite nezaboravna dva dana u mestu gde je živeo slavni Mocart.

Savetujemo da rezervišete autobusku kartu ali povratnu, koja košta malo više od 50eura. Vozom nema potrebe da idete ovaj put, jer povratna karta košta 70eura. Uštedite vi lepo 20eura i uživajte u putu. Ne brinite, nećete se mnogo ’’iskriviti’’ do Beča nema mnogo, svega šest sati, ako vas ne budu mnogo gnjavili na Mađarskoj granici, naravno. Smeštaj možete rezervisati i pre nego što stignete tamo da ne biste izgubili pola dana tražeći mesto za spavanje.Najjeftiniji hoteli naplaćuju prenoćište oko 120eura (sa tri zvezdice) a ako hoćete da se baškarite sa pet zvezdica onda morate izdvojiti oko 200eura. Hosteli su kao i uvek najisplativija mesta pa tako prenoćište u njima košta od 16 do 20 eura. Ako hoćete da popijete kafu spremite 2 eura a ako vam padne šećer moraćete za kolače da izdvojite 3eura. Kao što vidite, nije skupo doći do Beča ali zato je veoma skupo boraviti u njemu duže od dva dana.

Glavni grad Austrije je u stvari prestonica muzičke umetnosti. U ovom gradu na Dunavu živeli su i stvarali velikani klasične muzike kao što su Volfganag Amadeus Mocart, Jozef Hajdn, Franc Šubert, Ludving van Betoven, Gustav Maler i drugi. Čim izađete iz autobusa zapazićete jedan detalj, grad je ’’bolesno čist’’ i nema đubreta nigde, što je za nas neshvatljivo. Pazite da ne zaboravite gde ste i po staroj navici bacite papirić van kante. Bićete kažnjeni a to vam ne treba za ta dva kratka dana koja ćete provesti u Beču. Kada prestanete sa čuđenjam koliko je grad čist onda krenite do Prirodnjačkog muzeja i Muzeja umetnosti, koji su smešteni jedan preko puta drugog. Prirodnjački muzej čuva kolekciju fosila, insekata, skeleta životinja iz praistorije.U muzeju umetnosti uživaćete u kolekciji umetničkih dela iz doba drevnog Egipta, Grčke, Italije a videćete i dela slikara Rubensa, Ticijana, Rembranta… Beč je poznat i po velelepnim dvorcima, najpoznatiji su Belvedere i Šenbrun. U dvorcu Belvedere nalazi se galerija sa delima umetnika Austrije iz 19 i 20 veka. Kažu da je dvorac Šenbrun najlepša građevina u Beču. Malo istorijskog podsećanja, u ovom dvorcu je živela Marija Tereza, carica ,sa carom Fransisom prvim, svojim mužem i njihovom decom. Obiđite i katedralu Svetog Stefana u kojoj se nalazi grobnica princa Eugena savojskog. Iza katedrale Svetog Stefana nalazi se Moartova kuća, to je ulica Domgasse 5. Posetite ovo zdanje pod obavezno jer tu je Moartov stan, jedini koji je sačuvan i pre par godina postao je muzej. Kada uđete u ovaj prostor ’’upašćete u vremeplov’’ i ’’prošetati’’ kroz Mocartov život od najranijeg detinjstva i upoznati se sa njegovim celokupnim stvaralaštvom. Mocartova kuća za posetioce je otvorena svakog dana od 10 do 19 sati a cena ulaznice je 9 eura.

Ako tražite neki specijalan suvenir, predlažemo da to budu čuvene bečke ’’Mocart kugle’’. Nemojte da se izBEČite kada vidite koliko koštaju jer ima i manjih i većih pakovanja i raznih ukusa. Ne morate uzeti šleper kugli, dovoljno je da kupite manju kesu sa desetak komada, to će vas koštati oko 10eura. Ostavite bar jednu kuglu za uspomenu jer šta imate od suvenira ako ste ga pojeli?