Vikend u Parizu

I sama rečenica ’’Vikend u Parizu’’ zvuči glamurozno a da ne pričamo o poseti ovoj francuskoj metropoli koju mnogi nazivaju ’’gradom svetlosti’’. Kada pomislite na putovanje u Pariz sigurno vam je prva asocijacija luksuz (koji ne možete priuštiti).

Pogled na centar Pariza

Ali ne mora biti tako, kao i za ostale evropske gradove i za ovaj cete prvo pronaci jeftine karte i jeftin smestaj pa ne bi trebalo da brinete. Jedino što ćete za koji evro proći skuplje ali nema veze, život je i onako jedan a vremena je malo da se obiđu sve lepote sveta. Zato ne žalite nijedan evro koji ćete potrošiti već pakujte kofere i spremite se za ulazak u bajkovit Pariz.

Dobra vest je da možete putovati autobusom, povratna karta košta oko 150eura. Ako više volite avion i ako imate više novca od ovih koji će ići autobusom onda ćete platiti povratnu kartu oko 200 eura. Smeštaj morate rezervisati mesec dana unapred, predlažemo da odaberete hostele koji prenoćište naplaćuju od 17 do 30 eura. Hotele zaobiđite. Zbog visokih cena, naravno. I još nešto, bićete u prednosti ako govorite francuski jer Francuzi su jako ponosni na svoj jezik pa im se nešto i ne sviđa ideja da pričaju sa vama na engleskom.

Stigli ste u Pariz i smestili se u hostel. Gde ćete sad? Naš predlog je da prvo odete i pronađete čuvene francuske kroasane da bi imali snage za šetnju, nemojte se prejesti jer se strahovito ’’lepe’’ pa će vam onda salce oko stomaka biti najružnija uspomena sa putovanja. Ali, da su ukusni, ukusni su, priznajemo. I kuujte ih u hipermarketima jer tamo su jeftiniji u pekarama su cene paprene.

Jedan od najpoznatijih evropskih muzeja – Luvr

Kada to obavite krenite prvo na krstarenje po Seni, jer na taj način ćete se najbrže upoznati sa Parizom i njegovim znamenitostima. Ne morate da brinete da ćete zakasniti na krstarenje jer se ona dešavaju tokom čitavog dana a traju od jednog do dva sata. Ipak da bi ste vdeli prelepu arhitekturu Pariza morate krenuti i u obilazak peške.

Prošetajte Jelisejskim poljima , avenijom koja je dugačka 11,5 km, sa jedne strane avenije nalazi se Trijumfalna kapija, koju je podigao Napoleon u čast svojih pobeda. Danas je ’’kapija’’ spomenik vojnicima iz Prvog svetskog rata. Sa druge strane avenije nalazi se trg Konkord po mnogima najlepši trg na kugli zemaljskoj.

Sledeće vaše odredište je muzej Luvr koji je otvoren svakog dana od devet sati ujutru i predlažemo da dođete što ranije jer su gužve prevelike i odaberite odeljke koje ćete posetiti jer ne možete postići da vidite sve eksponate. A možete se lako i izgubiti jer je muzej ogroman. Ako ne posetite dvorac Versaj kao da niste ni bili u Parizu. Uživajte razgledajući raskoš u kojem je poslednji vladar Versja, Luj XVI , živeo.

Ajfelov toranj – pogled iznutra

Iz Versaja idite do čuvene Ajfelove kule, simbola Pariza, a još ako je veče onda ćete je videti u svom njenom sjaju. Ne propustite da se provozate liftom do vrha ovog tornja i uživate u nekom francuskom vinu. Ne brinite da će vam neko ’’uvaliti’’ loše vino jer jednostavno loša vina se ne služe u Parizu. Ako vam vreme dozvoli posetite šetalište Mon martr gde obitavaju umetnici i boemi kao i Mulen Ruž, najčuveniji svetski kabare. Bogorodičina crkva Notre Dame je još jedna znamenitost koju obavezno morate videti.

Biće vam teško da se rastanete od Pariza u to ne sumnjamo, čak i ako ste preumorni od razgledanja grada čije lepote nikada ne možete istražiti dovoljno. Ako želite da ponesete neku uspomenu iz Pariza predlažemo da kupite one klasične, male verzije Ajfelove kule ili majicu sa oslikanim motivima Pariza.