Uštipci – veliki, hrskavi i šuplji

Veliki i hrskavi, idealni za doručakVjerujem da je svako od vas nekada  pravio uštipke. Uštipci su odlični kada trebate brz doručak tj. kada želite nešto brzo da pregrizete. Ja lično ih nerijetko pravim i za večeru. Opšte poznato je da uštipci idu i uz slatko i uz slano, a još ako su hrskavi… U nastavku ćete pročitati moj recept za velike hrskave uštipke.

Sastojci koji su vam potrebni za velike uštipke

  • 3dcl mlijeka Pola kockice svježeg kvasca (može i malo više od pola)
  • 2 kašičice soli
  • 1 kašičica šećera
  • jedno jaje
  • brašno
  • ulje (ili mast)   

Priprema uštipaka

Pa bacimo se na pripremu naših uštipaka!   Mlijeko zagrijati toliko da bude mlako i u njemu razmutiti kvasac, so i šećer. Ostaviti malo da odstoji (minut ili dva dok se kvasac ne podigne na površinu mlijeka). U posebnu posudu usuti brašno i jedno jaje, malo promješati i postepeno dodavati mlijeko sa kvascem. Mješati dok tijesto ne bude lijepo formirano (bez grudvica). Važno je napomenuti da tijesto ne smije biti pretvrdo jer u tom slučaju uštipci prilikom pečenja neće narasti. Dakle, tijesto treba da bude mekano, ali ne i premekano.

Tako spremljeno tijesto ostaviti na toplom da „naiđe“.Još jedna bitna stvar – što više puta prekuhate tijesto kuhačom i opet ostavite da „nadođe, to će vam uštipci biti ukusniji. Naravno, ako vam se žuri, uštipke možete početi peći odmah nakon prvog puta. Nakon što je tijesto nadošlo bez ikakvog prekuhavanja tijesto istresti na sto posut brašnom. Tijesto posuti malo brašnom da se valjak ne bi lijepio. Tijesto razviti na debljinu prsta (1-1,5cm) i isjeći na željene oblike.

U šerpici zagrijati ulje ili mast. Količina ulja (masti) zavisi od veličine šerpice. Uglavnom, uštipci treba da plivaju u šerpici, nikako da dodiruju dno šerpice jer tako lako izgore. Da li ćete odabrati ulje ili mast prepuštam vama. Ukoliko budete pekli uštipke na masti, oni će biti hrskaviji. Dakle, u zagrijano ulje (mast) spuštati uštipke i peći na umjereno visokoj temperaturi dok sa obe strane ne dobiju zlatno – smeđu boju.

Napomena: uštipci se jako brzo peku pa pripazite da vam ne izgore. Ispečene uštipke vaditi u posudu u koju se prethodno stavi salveta ili dvije da bi upile višak masnoće iz uštipaka.   Ovako spremljenje uštipke možete kombinovati sa skoro svim slanim i slatkim namazima. Odlično idu i sa mliječnim proizvodima kao i sa pekmezima. Takođe, od njih možete da pravite i mini sendviče jer im je unutrašnjost šuplja pa ju je lako puniti. Najljepši su dok su vrući, mada su i hladni vrlo ukusni. Nadam se da će vam se recept svidjeti!