Uradi sam – Sjenilo za lampu

{loadposition ad2}

Svjetiljka s lepezastim sjenilom. Pazite na sklad veličine postolja i sjenila. Potrebna vam je svjetiljka, no ono što se nudi u prodavaonicama preskupo je ili vam se ne sviđa.Zato vam predlažemo da sami napravite sjenilo od papira koje vam može poslužiti za svjetiljku na radnom stolu, za viseću svjetiljku u blagovaonici ili pak za stajaću svjetiljku uz naslonjač. Ovo je sjenilo i klasično i moderno, uklapa se u svaki prostor i neće vam brzo dosaditi.Postolje može biti staro, drveno, keramička vaza ili staklena posuda koju ćete jednostavno preraditi.

Najvažnije je da uskladite veličinu postolja i sjenila, kako svjetiljka ne bi smiješno  izgledala. Osim toga, unaprijed treba odrediti gdje ćete svjetiljku postaviti. Na visoku komodu ili uz dubok naslonjač odgovara već svjetiljka, a na stoliću npr. mora biti manja, kako bi se uklopila u skladan izgled prostorije.

1. Potrebno vam je postolje svjetiljke, akvarel-papir, centimetar, ravnalo, olovka, igla, konac, vrpca za omotavanje žice, ljepilo i glačalo.

2. Iskrojite papir tako da visini A dodate 2 cm, dok dužina ovisi o obujmu žicanog okvira (može biti dvostruka).

3. Pažljivo plisirajte papir prema obilježenim linijama, čvrsto pritiskajući da se naglase mjesta savijanja i da se napravi lepezasti oblik.

4. Iglom i čvrstim koncem prosivajte papir na mjestima udaljenim od ruba oko 5 mm. Koncem označite obujam prema gornjem dijelu okvira.

 

5. Gornji okvir omotajte vrpcom, a preko nje pričvrstite koncem papirnati dio za žičani okvir.

6. Gotovo sjenilo žicanim držačem postavite na žarulju.

Ovdje pročitajte kako dekorisati abažur za lampu.

{loadposition ad2}