Uradi sam – Pripremiti kuću za zimu

{loadposition ad2}

Dolazi zima /Duga i hladna… 😀 Da, dolazi nam zima i grejna sezona. Osim što se adekvatno moramo pripremiti za zimu, pripremajući ogrjev, odnosno materijal za grijanja, dobro bi bilo pripremiti kuću za zimski period kako bi  se što manje toplote gubilo. Najbolje bi bilo uraditi unutrašnju i vanjsku izolaciju kuće, naravno ukoliko to već niste uradili. Međutim, to podrazumijeva mnogo ulaganja i velike građevinske poduhvate. Ukoliko za to niste trenutno sposobni, eevo šta možete da uradite sami uz minimalne finansijske troškove.

  1. Očistite oluke i odvode od prljavštine koja se u njima nakuplja. Ukoliko prljavštinu, koju najčešće sačinjavaju lišće, grančice i zemlja, ne otklonite na vrijeme postoji velika vjerovatnoća da će se oni već pri prvim minusima smrznuti i prourokovati vam velike probleme.
  2.  Očistite dimnjake i pripremite ih za grejnu sezonu. U periodu kada se dimnjaci ne koriste najbolje ih je zaštititi adekvatnim poklopcima koji štite otvore od moguće prljavštine i neželjenih materijala.  
  3. Kada već provjeravate oluke i dimnjake iskoristite priliku i pregledajte krov. Ukoliko nađete rupe, pomjerene crjepove ili naiđete na bilo kakve propuste i kvarove pobrinite se da ih na vrijeme otklonite. Raditi to zimi, mnogo je teže i opasnije.  
  4. Provjerite dvorište i pripremite ga za zimu. Pregledajte sve odvode i otklonite začepljenja, pijesak i zemlju koji se tu najčeće talože. Ukoliko imate visokog rastinja u blizini kuće, podrežite grane koje se nadvijaju nad prilazima, iznad vrata ili su u blizini telefonskih/strujnih žica. 
  5. Izolirajte vodovodne i grejne cijeve. Pri velikim minusima pogotovo vodovodne cijevi mogu da se smrznu i zbog toga može doći do pucanja cijevi. To je luksuz koji sebi ne želite priuštiti, pogotovo zimi. Zbog toga potrudite se da u svim prostorijama gdje cijevi prolaze kroz vanjske zidove održavate temperaturu iznad nule. Sve cijevi koje su nezaštićene i pristupačne zaštitite adekvatnom izolir trakom koju možete naći u svim tržnim centrima. 
  6. Pregledajte vrata i prozore. Ukoliko naiđete na prozore koji e više ne mogu popraviti radi trule drvene stolarije, nađite načina da ih na vrijeme zamijenite. Kod ostalih prozora pregledajte gumene izolir trake koje se nalaze na spajanju prozora i okna. Ukoliko su dotrajale, izlizane skinite ih i zamijenite novima koje možete naći za male pare u svim tržnim centrima. Tražite one koje su adekvatne dimenzije i samoljepljive. Prije lijepljenja traka, dobro očistite i osušite mjeste na kojima ćete lijepiti. 
  7. Budući da je zima period kada se igramo sa vatrom :D, kako bi se što bolje ogrijali treba razmisliti i o u gradnji detektora za dim.

Ukoliko sve pripremne radnje obavimo na vrijeme, veća je vjerovatnoća da ćemo provesti zimu bez problema i mnogo komfornije u vlastitom domu prepuštajući se zimskim praznicima i čarolijama snijega.