Uradi sam – Kada promijeniti gume na autu

{loadposition ad2}

Kada govorimo o bezbjednosti na putu prvo na šta pomislimo jesu automobilske gume. U ovom članku ćete naći savjete i uputstvo pomuću koga možete po principu uradi sam da prepoznate kada treba da promijenite gume na vašem autu. Jedino površinom guma vi i vaše auto ste u dodiru sa površinom tj podlogom. Ukoliko su vam gume potrošene stavaljata sebe u vrlo neugodan položaj i podliježete riziku od nesreće. Tako da je ovo vrlo bitno. Uvijek pregledajte gume i na prvi znak oštećenja obavezno ih zamijenite. 
Ponuda i proizvođači koji prodaju gume su veoma široki. Vi možete izabrati model, proizvođača, sezonu (ljetnju ili zimsku), a ostalo prepuštate sopstvenom budžetu kojim raspolažete. Savjet: Uvijek kupite gume koje odgovaraju vašem automobilu u dimenzijama koje su preporučene za vaš model automobila. Pa hadjemo zajedno da provjerimo gume.

Simptomi istrošenih guma

1. jedan od simtoma jeste slabo prijanjanje guma na cesti. Nemate osjećaj da ste sigurni i auto sam skreće sa putanje ukoliko pustite volan.

2. Upravljač – volan počinje da se trese

3. Počinjete osjećati blago ljuljanje dok vozite

Isto tako ako vidite bilo kakva oštećenja na gumama kao što su napuknuća, deformiteti,pobrinite se da to ukolnite i to odmah.

Ovo su samo simptomi. Ukoliko ih osjetite treba odmah da provjerite:

Vrlo je važno redovno provjeravati gume

1. Da li su gume dovoljno “napumpane” tj da li ima dovoljno zraka u njima. To možete vidjeti tako što ćete provjeriti pritisak u gumama. Normalan pritisak uvijek piše na gumi.

2. Provjerite gume svojim rukama. Polako obiđite rukama preko cijele gume. Posebno obratite pažnju na stražnju stranu guma koju ne možete vidjeti dok ne skinete gumu.

3. Provjerite dubinu gaznog sloja gume. Ako je gazni slij istrošen vrijeme je za promjenu guma.

4. Pregledajte detaljno pogledom gume i tražite bilo kkava napuknuća i deformacije.

Ukoliko ste u mogućnosti skinite gume u vašoj garaži i detaljno ih pregledajte.

Zapamtite nekada guma može da izgleda dobro sa prednje strane, ali je zapravo istrošena sa zadnje. Preateći ove smjernice možete sami znati kako da provjerite vaše gume.

I zapamtite bezbjednost je uvijek na prvom mjestu. Poređenja radi: zamislite da nosite iznošene cipele ili obuću po snijegu ili kiši. Samo je pitanje vremena kada ćete se okliznuti i pasti.  

{loadposition ad}