Uradi sam – betoniranje

{loadposition ad}

Beton je građevibski materijal koji se satoji od vezivnih sredstava (cement) i dodatnih materijala (pjeskoviti šljunak i voda). Minimalna količina zrna šljunka mora biti 4mm promjera. U gradnji se beton prvenstveno upotrebljava za stropove, temelje i nadvoje vrata i prozora. Nosivi betonski elementi su armirani čeličnim šipkama. Time se preuzimaju ne smao tlačne nego i vlačne sile. Kućni majstor lako može napraviti temelje, podnožja terase zidove, ploče i stube, ali izradu nosivih elemenata treba prepustiti stručnjacima.

Omjer miješanja betona

Od betona se ne grade samo neboderi. Od tog materijala može i kućni majstor štošta da uradi sam u kući i vrtu.

Prije nego što se počne miješati beton, mora se izračunati količina koju treba napraviti. Ne smijemo zaboraviti da temelji moraju dopirati od 80 do 100cm u zemlju, da bi dospjeli izvan zone smrzavanja i kojoj bi zimi popucali.

Primjer: za temelj dug 3m, širok 25cm i viskok 90 cm potrebno je 0.513 metara kubnih betona. U tabeli je prikazan omjer miješanja za kubični metar. (Slika gore)Ovim omjerom miješanja dobijamo jednu od najtvrđih vrsta betona. Takav beton se upotrebljava za naročito opterećene elemente.

Pijesak i šljunak treba prije početka rada metnuti na podlogu (npr. ploču od tvrdih vlakana). Ako u masu dospije zemlja ili ilovača neće se dobro vezati. Beton mora sadržati što manje vode. Nabijeni beton za sabijanje u temelje i oplate mora biti vlažan. Ako sabijanje nije moguće, npr. ako su oplate i armirani elementi uski, upotrebljava se mekši plastični beton ko će teći i ispuniti šupljine. Što se beton sabijanjem jače zgusne to je lvršći. Treba izbjegavati betoniranje za vrijeme smrzavice jer beton onda puca. Ako se nenadano počne smrzavati, moramo sve dobro pokriti balama slame.

Ne smijemo zaboraviti da svježe izliveni beton treba zaštiti od vremenskih uticaja, a naročito od sunca. Za to se može uzeti folija koja će spriječiti i prebrzo isparavanje vlage iz betona: uklanja se tek nakon sedam dana. Konačnu čvrstoću beton postigne tek nakon otprilike 4 sedmice. 

Za oplatu su najprikladnije 25mm debele blanjane ili neblanjane daske, spojene gredicama od 80 do 100mm debljine. Grube daske lijepo će struktuirati površinu betona (vidljivi beton). Oplata se uklanja nakon 4 do 5 dana. 

Ako želite racionalno betonirat pomoćiće vam ova tabela  za 1m3 betona.

Primjena 

Beton

Agregati

u m2

Cement 

u kg

Temelji

Podnožje

0.400 pijesak

0.800 grubi šljunak

200

230

Stubovi

Piloti

Unutrašnji zidovi

0.400 pijesak

0.800 šljunak

350

Armirani beton

Podovi od 10 cm

0.250 fini pijesak

0.950 šljunak

350

Potporni zidovi

0.400 pijesak

0.800 šljunak

350

                                                                                                                                                                                          

1. Betoniranje

(vidi sliku ispod) Iznad sloja čistoće (5cm) koji se sastoji od šljunka ili pijeska nasut ćemo beton do 5 cm ispod gornjeg ruba jarka i zatim ga sabiti. Da bi završetak bio ravniji, na rubove temelja polažu se gredice. Nakon toga se nalije mekša betonska masa na ovu jezgru i izgladi daskom za poravnavanje.

  

         

  

   2.Oplata za slobodno stojeći zid

Mora se tako učvrsiti da se ne može micati. Drvene podupirače koji su uskladu s debljinom zida uklonit ćemo za vrijeme betoniranja.

3. Lijevanje betonskog stuba

Unutrašnje dimenzije oplate ujedno su vanjske dimenzije gotovog elementa. Da bi se beton bolje odijelio od drveta, oplata se iznutra namaže uljem za podmazivanje.

4.Anker ili podnožje

betonira se u kalupu kosih stranica. Oplata se na kraju jednostavno povuče prema gore.

5. Oplata sa žlijebom.

Povišeni poklopci spremišta za naftu ili kanala prilično su nezgodni, jer se na njih često spotičemo. Žlijeb se može napraviti od izblanjane krovne letve, koja se u ravnini s gornjim rubom vijcima pričvrsti na unutrašnjost oplate.

6. Podnožje – anker još jedna ideja

oplata nije ni potrebna. Beton se nalije u plastičnu kantu kojoj se prije toga isječe dno.

7. Lijevanje ploča.

Oplata se sastoji od četiri daske spojene šarkama. Pomoću spojnice možemo otvoriti nakon što se beton stvrdne.

{loadposition ad2}