Upoznajmo našu bližu okolinu – Hrvatska

 

Ako želite u bilo koje vrijeme, u različita godišnja doba upustiti se u avanturu i posjetiti neku od zemalja u okruženju, velike mogućnosti dobićete posjetom Hrvatske i obilaskom prelijepih gradova koje karakteriše duga istorija.

Stoga, ako ste se odlučili za putovanje u snježnim mjesecima, svakako se zaputite ka Zagrebu i odmor nadjite na skijaškim padinama koje ogružuju prestonicu Republike Hrvatske. Tokom dana možete se prošetati ulicama glavnoga grada i osjetiti bogato kulturno-istorijsko nasljeđe, opustiti se kraj obližnjeg jezera ili do kasno u noc pazariti u prodavnicama poznatih robnih marki. Iako je glavni grad Republike, Zagreb je jedini glavni grad koji je ne broji milion stanovnika, tećete se iz toga razlogasasvim prijatno osjećati i savršeno funkcionisati upravo bez tih ogromnih gužvi koje glavni gradovi uglavnom nose sa sobom. Prevoz i smještaj su odlično uređeni i organizovani tako da bez velikih brigamožete se upustiti u istraživanje Zagreba.

Za sve one koji odmor zamišljaju poput slika iz najljepših snova, sa prenoćištem u najelitnijim hotelima i doručkom uz koji vam se prostire pogled na beskrajnu plavu pučinu, šetnjom parkovima koji nose priče prošlih i veličanstvenih vremena, na vama je samo da se zaputite u Pulu, grad-muzej. Ovdje ćete doživjeti priče o Argonautima, Francima a po građevinama osjetiti duh Austro-Ugarske monarhije. Velika je mogućnost da u periodu dok ste u posjeti Puli u njihovom najpoznatijem eksponatu- Amfiteatru, Areni ili Divić-gradu nastupe neki od poznatih svjetskih zvijezda, jer se upravo za vrijeme vrelih ljetnjih noći u Areni odigrava filmski festival, jedan od najprestižnijih u Evropi. Sami biser istarskog kraja svakako je nacionalni park Brijuni koji upotpunjuje ljepotu ovih predjela. Brijuni su samo čudo od 14 ostrva, safari parkom i ostacima rimskih ljetnikovaca, zato ako vam je ostalo nešto dodatnog novca uplatite turu obilaska ovog parka, uživačete.

Jedan poseban dio Hrvatske svakako je Dalmacija a najreprezentativniji grad toga dijela jeste Dubrovnik. Ukoliko želite upoznati narod, mentalitet i gastronomiju ovog kraja posjetite jedan od najatraktivnijih i najpoznatijih gradova Sredozemlja. Za izlet u ovom gradu prvo prošetajte glavnom ulicom Stradunom i uspite se ka zidinama Starog grada. Kako biste imali što bolji pogled na obalu i dio grada prošetajte zidinama ili ispijte prvu kafu u kaficima koji su smjesteni na samoj stjeni zidina. Stare konobe i restorani služe najbolju mediteransku hranu, uživajte i opustite sva čula.

Varaždin je grad kojeg smatraju jednim od najljepših u Hrvatskoj ali je ipak na neki način često bio u sjeni drugih mjesta. Smješten je na sjeverozapadnu Hrvatske i u posljednje vrijeme poprilično je doživio ekonomski razvoj. Grad zvonika nazvan je zbog samom jezgra Starog grada u kojem se nalaze stara zdanja poput crkava, tornjevai samostana. Ovdje će vas oduševiti toplina i gostoljubivost domaćina, raznovrna kuhinja i iz tog razloga ako želite miran odmor sa voljenom osobom onda je ovdje smješten mali raj za vas.

Oduševićete se raznovrsnom ponudom i ljepotama Hrvatske, zato samo odaberite mjesto, rezervišite slobodne dane i prepustite se čulima neka povedu na ovome putu, srećno vam bilo.

Izvor za sliku: Croatia Photos