Ukrasne čaše za svijeće – svijećnaci

Sređujete svoj dom, odbacujete stare i dotrajale stvari, zamijenjujete novima, te aranžirate detalje na nov način. Posebnu atmosferu svakoj prostoriji daće blaga svjetlost koja dolazi iz različitih ukrasnih izvora. Prije upotrebe električne energije, svijeće su bile jedno od najčešćih sredstava za osvjetljavanje. Svijeće su uglavnom napravljene od parafina, dok su prije za izradu koristili pčelinji vosak.

Iako temperatura koju svijeća proizvodi nije nešto velika, ta vatra koja se vijori, gradi razne oblike i započinje igru sijenki na zidu, stvara poseban opuštajući osjećaj u onome ko je posmatra . Sujevjerje kazuje da onaj ko prati svijeću dok gori, puni se pozitivnom energijom, a kada izgori vosak sve naše najtananije i skrivene želje će se ispuniti. U kućnoj atmosferi od starih običnih čaša ispunjenih sa malo maštovitosti možete stvoriti čudo vatre.

Nabavite sljedeći materijal

Za izradu plave-bijele čarolije potrebno vam je: dvostruko ljepljiva traka širine 6 i 12 mm jednostavne, ravne čaše (npr. za sok) okrugle i duguljaste prozirne perlice u bijeloj i različitim nijansama plave boje (boje izaberite po ukusu ili po onome što imate od ostataka starih narukvica, minđuša, lančica. Takođe, možete potražiti u radnjama gdje prodaju nakit ručne izrade, veoma je jeftino.) sitne srebrne kuglice male, debele svijeće makaze fen za kosu Dvostruko ljepljivu traku možete napraviti od običnog selotepa, tako što ćete u sredini staviti malo super-ljepila i spojiti sa strana. Tako ste vrlo jeftino i praktično iznašli rješenje. Sa ukućanima ili klincima iskušajte ovaj prijedlog i dobićete prekrasne čaše za svijeće.

Postupak izrade ukrasnih čaša

  1. Ljepljivu traku različitih širina zalijepite na različitim razmacima na prethodno dobro opranu i osušene čaše ili prema tome kakav ste uzorak uzeli. Na prostor koji ste odvojili za radni, istresite sve perlice koje imate. Odlijepite zaštitnu foliju sa ljepljive trake i provaljajte čašu preko perlica, dok se cijela traka, koju ste namijenili za tu boju, ne bude ispunila perlica. Kada sve željene trake izlijepite perlicama, spremite ih u kutiju i zatim na isti način postupajte sa perlicama drugih boja. Mislim da je najbolje kombinovati dvije do tri boje. Ne pretjerujte, imate više čaša pa neka budu različite kombinacije boja. Što će površina čaše biti gušće prekrivena perlicama, to će gotove čaše ljepše svjetlucati u svjetlosti svijeća.
  2. Praznine među dvije boje perlica treba da ispunite sitnim srebrnim kuglicama (ili kuglicama u sivoj boji). Ponovite postupak kao sa perlicama pri nanošenju, a ostatak spremite u neku kutiju jer uvijek vam može, pri naletu ideja, poslužiti. Svi znamo da je mnogo lakše stvoriti nešto kada imamo većinu materijala kod sebe.
  3. Na kraju svaku čašu koju ste dekorisali trebate sa svih strana oko 2 minuta sušiti fenom kako bi se fiksirale perlice i biseri. U gotove čaše stavite po jednu bijelu ili plavu svijeću. Ugasite svjetlo, zapalite fitilj i uživajte u plavičastim tonovima razasutim po sobi. Srećan rad.