Učvrstite i ojačajte butine

Veliki broj žena ima identičan problem u svom fizičkom izgledu koji se odnosi na stanje mišića noge. Zaista, posmatrajući neke medicinske atlase uočavamo da su mišići butina jedni od najvećih u tijelu, zato i nije čuda kako bitka sa njima može da traje poprilično dugo. Borba koja se odnosi na gubitak nepoželjnih naslaga na butinama jednako je zahtijevna kao i kasnije održavanje željenog modela, jer je neophnodno  stalno praktikovati vježbe zatezanja. Pored toga što se morate fizički pokrenuti, ishranu regulisati preporučuje se često ispijanje čajeva koji su na bazi pročišćavanja organizma, poput koprive i žalfije. Za sve one kojima trebaju dodatne vježbe za mišice noge,a žele to praktikovati u svome stanu ili u prirodi, znači nezavisno od fitnes studija i skupih prava, naredni tekst donosi nekoliko prijedloga.

1.  Prvi prijedlog i nezaobilazna vježba kada se žele postići dobri rezultati u području butina svakako su čučnjevi. Ono što je najbitnije kod ove vježbe jeste to saznanje da se možete povrijediti ukoliko se prije ne razdrmate, prvo u čučnju razgibajte koljena, penjući se na prste aktvirajte listove a zatim možete se upustiti u čučnjeve. Ono što je super za njih jeste ta činjenica da ih možete raditi u bilo koje doba dana, tj. kada god se sjetite, nezavisno od vremena kada ste zamislili vježbanje. Razmaknite noge u širini ramena, stopala neka su paralelna a ruke možete ispružiti. Podignite se na prste i spustite u čučanj, i zatim se vratite u prvobitni položaj. Ovdje morate paziti da vam prilikom spuštanja koljena ne prelaze nivo prstiju na stopalima. Znači radite čučanj kao da sjedate na stolicu, bez krivljenja kičme. U početku vježbu nećete moći uraditi pravilno, spuštajući se do kraja. Bolje je u početku, spuštati se do onog momenta dok vam kičma, guza i noge ne pređu u “zabranjen” položaj. Ponavljajte najmanje tri serije po 10 čučnjeva ili još bolje svaku narednu seriju povećavajte za pola. Poseban savjet: ako želite bolji i brži efekat u svakoj ruci držite teg ili npr. teg iz kućne radinosti, u flaši od 2l sipajte vode, tako da čučnjevi sa dodatnim opterećem donose još bolje rezultate.

2. Ova vježba se naziva držati zid. Naslonite se uza zid i polagano spuštajte u stav kao da sjedite, noge pod pravim uglom, te se zadržite u tom položaju minimalno 20 sekundi. Vježbu ponavljajte u tri serije. Pod vrsta ove vježbe koju možete početi raditi nakon nekoliko mjeseci vježbanja jeste spuštanje u sjedeći stav uza zid ali sa jednom nogom ispravljenom, paralelnom sa zidom. Vježbu ponavljajte u više serija sa svakom nogom. Rezultati su fenomenalni!

3. Za narednu vježbu treba vam malo veći peškir za podlogu. U ležećem položaju na boku skupite noge u prav ugao, a ispod glave stavite ruku, dok drugu naslonite na struk. Odvajajte nogu jednu od druge, ne mijenjajući položaj i ugao između butine i lista, najbitnije je da u kukovima ne pomijerate ništa no podižete nogu samo više što možete. S vremenom rada moćićete sve više da podižete nogu.

4. Naredna vježba savršena je za unutrašnje mišiće butina. Idealno bi bilo kada biste u kući našli manju loptu ili jednostavno, možete iskoristiti veći peškir za plažu koji ćete presaviti u više navrata. Stanite uspravno, sa nogama raširenim u širini ramena i spustite se u čučanj dok su vam izmedju butina lopta/peškir. Pritiskajte loptu unutrašnjom stranom butine i pravite tri serije po 30 stiskanja. Vremenom ovu vježbu možete iskombinovati sa čučnjevima tako da ćete svaki put kada se se spustite u čučanj stisnuti loptu/peškir i podići se u prvobitni položaj.

Uz malo odricanja, zabavljanja prilikom vježbanja rezultati će se uskoro pojaviti. Ne zaboravite da odradite vježbe za zagrijavanje prije početka svake fizičke aktivnosti. Nakon svake vježbe bilo bi dobro da uradite istezanje, pa bar ono najosnovnije kao to da sjednete na pod sa ispruženim nogama ispred sebe i zategnutim stopalima. Uhvatite se za članke, držite leđa prava a iz kukova se savijate naprijed koliko god možete.Istezanje će umanjiti upalu mišića i dodatno obikovati vaše noge. Srećno u vježbanju! Poslije toga, svaki odjevni predmet fino će vam stajati.