Tinejdžeri i sport – pravilna prehrana

Ukoliko se vaš tinejdžer bavi bilo kakvim sportom, aktivno ili rekreativno, mora voditi računa o svojoj prehrani. Dobra vijest je da mu za dobru izvedbu nisu neophodne specijalne dijete ili suplementi ishrani. Sve se svodi na to da se pravilno hrani kako bi bio u stanju da maksimalno iskoristi svoje fizičke sposobnosti. Nudimo vam nekoliko korisnih savjeta opravilnoj ishrani tinejdžera tokom treninga.

Sportisti i dijeta

S obzirom da je tinejdžerima koji treniraju potrebna dodatna energija,ne preporučuje se korištenje bilo kakvu dijetu. U slučaju da trener istu zahtijeva od djeteta, savjetuje se da se posavjetuje sa doktorom ili nutricionistom.

Raznovrsnost u ishrani

Loša ideja je jesti jednoličnu hranu, bez obzira na njen kvalitet. Ugljikohidrati jesu odličan izvor kalorija ali ne zaboravite da vaše dijete treba i vitamine, minerale, proteine i masti kako bi bilo u formi.

Neophodni vitamini i minerali

Kalcijum jača kosti a željezo prenosi kisik u mišiće. Većina tinejdžera ne unosi dovoljno ovih minerala u organizam. Uvrstite u ishranu vašeg sportiste nemasno meso, ribu, piletinu i zeleno povrće. Pored kalcijuma i željeza, ne zaboravite na ostale vitamine i minerale. Neka vaše dijete jede raznovrsno voće i povrće koje će ga opskrbiti vitaminima i mineralima koji su neophodni za dobro zdravlje i dobre sportske rezultate.

Snaga proteina

Sportistima je potrebno malo više proteina nego tinejdžerima koji su manje aktivni ali većina tinejdžera sportista dobije dovoljno proteina iz redovne ishrane. Mit o tome kako je sportistima potreban ogroman dnevni unos proteina kako bi dobili ogromne i snažne mišiće je netačan. Mišićna masa raste redovnim vježbanjem i napornim radom, dok preveliki unos proteina može štetiti tijelu i dovesti do dehidracije, gubitka kalcija ili problema sa bubrezima. Proteini su vašem djetetu potrebni ali u normalnim količinama. Uvrstite u njegovu prehranu hranu bogatu proteinima: ribu, jaja, piletinu i nemasno meso, mliječne prizvode, lješnjake, soju i puter od kikirikija.

Obavezan unos ugljikohidrata

Ugljikohidrati su odličan izvor energije za svakog sportistu. Smanjen unos ugljikohidrata i šećera negativno će utjecati na izvedbu vašeg tinejdžera, jer će se osjećati umorno i istrošeno. Voće, povrće i žitarice su odličan izvor ugljikohidrata. S druge strane, vodite računa da vaše dijete ne pretjeruje sa slatkišima.

Masti kao gorivo

Dnevni unos masnoća neophodan je svakom čovjeku a naročito sportistima jer oni sagorijevaju masnoće znatno brže. Eksperti sportistima savjetuju zdravije masti iz biljnih ulja. Hrana koja obiluje masnoćama se sporije vari, pa ju je dobro izbjegavati par sati prije treninga.

Naravno, pored svih ovih savjeta trebate biti ponosni na svoj dijete što želi da se fizički aktivira. Redovnu fizičku aktivnost treba njegovati još od najranijeg uzrasta, a vaša uloga je da dijete od malena na to i podstičete.