Propolis – sve što niste znali o čudnovatom propolisu

Propolis se tradicionalno koristi kao dodatak prehrani za poboljšanje imunološkog sisitema i liječenje unutarnjih rana. Njegovi antibakterijski učinci su čudnovati, propolis nam pomaže da ostanemo zdravi i pomaže u borbi sa virusima i bakterijama. Bogat je mineralima, vitaminima C i E, provitaminom A i B kompleksom. Nadalje, propolis obiluje aminokiselinama, mastima, mineralima i bioflavonodima. Ovaj prirodni antibiotik dobija se od pčela, iz pupoljaka i drveća. Ova jedinstvena prirodna supstanca podliježe testovima i kontrolama kvaliteta. Na tržištu se mogu pronaći propolis kapi, propolis mast, propolis tinktura i nativni propolis.

Propolis kapi

Propolis kapi imaju brojne zdravstvene prednosti. Između ostalog, propolis kapi pomažu u borbi protiv najrazličitijih bolesti, regullišu krvotok, smanjuju šanse od moždanog udara, kontrolišu slobodne radikale, poboljšavaju imunološki sistem, pomažu u zacijeljivanju unutarnjih i vanjskih povreda, ublažavaju bol, upale i groznicu, djeluju kao prirodni antibiotik bez nuspojava, ubrzavaju rast ćelija, sprečavaju i liječe iritaciju kože, pomažu kod posjekotina, opeklina i ekcema, pomažu u liječenju akni.

Propolis mast

Propolis mast sadrži sinergijski spoj originalnih prirodnih ekstrakata, u kombinaciji sa biljnim uljima, voskom i eteričnim uljima. Ključni aktivni sastojci propolis masti su organski med propolis, ekstrakt mrkve i ulje od mora krkavine koji obiluju hranjivih tvarima, koji su od vitalnog značaja u restaurativnoj i anti-age njezi kože. Kako sam već navela, propolis je prirodni antibiotik i ima anti-upalni svojstva. Ostali bioaktivni sastojci propolisa pomažu u regeneraciji stanica. Ekstrakt mrkve nudi je bogat izvor složenih karotena, koji štiti kožu i djeluje i regenerativno. Također, prirodno ubrzava tamnjenje kože i daje koži svjež izgled. Ulje od mora krkavine ulje je prirodna vitamina A , C i E, djeluje restorativno i jača tkiva.

Propolis tinktura

Mnogi uzimaju propolis tinkturu, mješavinu ekstrakta propolisa i alkohola etanola, jer vjeruju da ih ova mješavina može zaštititi od niza bolesti, od prehlade do raka.Tinktura se također može primijeniti lokalno, kao sredstvo za liječenje posjekotina, akni, pa čak i ožiljaka.
alergija. Propolis tinktura sadrži proteine, vitamine i flavanoide. Flavanoidi su proizvedeni iz biljaka i imaju snažna antioksidantna svojstva. Zahvaljujući ovim svojstvima, propolis tunktura smnjuje rizik od raka i kardiovaskularnih bolesti.

Nativni propolis

Zbog onečišćenja u područjima gdje pčele skupljaju med, sve je teže pronaći propolis u izvornom obliku. Stoga se on neophodno hemijski tretira, a hemijsko tretiranje propolisa djelimično uzrokoje gubitak biološki aktivnig tvari iz propolisa. Velike količine hemijski tretiranog propolisa mogu uzrokovati stomačne tegobe i alergije. Hrvatska kompanija Hedera uspjela je proizvesti domaći propolis u izvornom obliku, bez upotrebe kemijskih otapala, koristeći svoje inovativne metode. Nativni propolis se prikuplja u ekološki čistim dijelovima Hrvatske. Nativni propolis je proizvod najveće čistoće, koji sadrži sve biološki aktivne tvari.
Moguće ga je koristiti u većim dozama bez štetnih nuspojava, jer ne sadrži nikakva otapala. Ne postoji sličan proizvod na tržištu.