Svadbeni običaji

Venčanje i svadba, jedni od najveselijih događaja u životu ljudi, imaju pravila koja se vekovima prenose i čuvaju kao folklorno-kulturna baština srpskog naroda. Narodni običaji vezani za vjenčanja variraju od jednog mjesta do drugog, no evo pred vas smo iznijeli neke koji su najčešći.

Svatovi

Svatovi se pozivaju buklijom, čuturom napunjenom vinom ili rakijom i okićenom peškirom i cvećem koju nosi buklijaš, neko iz mladoženjine familije. On ide u kuće gostiju, saopštava radosnu vest, poziva ih da učestvuju u veselju, a oni kite bukliju novcem, košuljom ili peškirom.Na dan svadbe pred kućom goste dočekuju devojčice i kite ih ružmarinom. Običaj je da zvanice ostave malo novca deci za kićenje. Srpski svatovi su najčešće okićeni peškirima, cvećem i ružmarinom. Okićeni su i automobili, nekada fijakeri ili čeze. Svatovsku kolonu predvodi barjaktar sa trobojkom na čijem se koplju nalazi jabuka. U slučaju da se dogodi da se na putu iz jednog sela u drugo sretnu dve svatovske povorke, mlade se kriju jer se smatra da nevesta koja bude viđena neće zagodiniti, već će umreti ili će se razvesti. Domaćin očita “Oče naš” i pre polaska svi se zajedno pomole Bogu. Na čelu kolone nalazi se stari svat sa barjakom. Stari svat ranije je bio mladoženjin ujak, a danas je to najčešće drugi svedok na venčanju. Uloga ujaka nekada je bila veoma bitna na svadbi sestrića jer je davno u rodovskim plemenima upravo ujak održavao prisne veze sa decom, a posebno sa sinovima svoje sestre i imao skoro očinsku figuru i veliki autoritet.Mlada je odevena u belo, sa belim velom na glavi. Po pravilu, venčanicu kupuje svekar, odnosno mladoženja. Svatovski običaji su zaista raznovrsni.

{loadposition ad}

Veo

Značajan element u mladinoj nošnji bilo je pokrivanje glave. Veo je nevestu vizuelno izdvajao od ostalih svatova, a njegova obredna funkciia bila ie zaštita od nečistih sila i demona. Venac na njenoj glavi izražava želju za plodnošću, a veo je štiti od uticaja zlih sila, ali i od pogleda drugih muškaraca.

Mladina kuća

Da bi ušao u mladinu kuću i poveo je sa sobom, mladoženja mora da reši zadatke: da puškom ili strelom pogodi visoko zakačenu jabuku i otkupi mladu od brata. Ovim ritualima on pokazuje da je spretan i materijalno obezbeđen, stoje bitan uslov za ženidbu i stvaranje potomstva.U našem narodu trenutak kupovine mlade jeste najzanimljiviji i najviše šala zbiva se upravo tada. Događalo se da mladu ukradu tako što mladoženja uskoči kroz prozor, zato je familija brižljivo čuva.Pre odlaska na venčanje, mlada prima blagoslov od svojih roditelja. Ona pije piće iz staklene čaše, zatim nazdravlja svima i baca čašu. Ako se čaša razbije, znači da će se roditi muško, a ako ostane cela – žensko dete. Razbijanje sudova takođe se može protumačiti i kao teranje neprijateljskih demona.

Venčanje u crkvi

U crkvi kum daje mladencima burme, a oni ih jedno drugom stavljaju na domali prst desne ruke. Burme predstavljaju simbol zajedničkog života i zakletvu na vernost. Prilikom venčanja mladencima se vezuju ruke, a ponegde se samo prebaci peškir. Time se bračna zajednica ojačava i obezbeđuju porod i bračna sreća, a mladenci se štite od loših uticaja.Na izlasku iz crkve kum baca oko sebe sitan metalni novac za berićet supružnika. Za vreme čestitanja mlada pita neudate devojke:„Hoćeš da te povučem za nos?”, a verovanje je da će se ona koju je mlada povukla sledeća udati. Kao i ona koja uhvati bidermajer.

Mladoženjina kuća

Posle obreda venčanja svi svatovi odlaze u mladoženjinu kuću, ali ne istim putem zbog bojazni od zlih duhova. Ovde ima i najviše običaja, jer je cilj da se nevesta adaptira u porodični kult mladoženjinog doma. Ona diže nakonče, muško dete (da bi bila plodna), preskače prag (protiv uroka), prolazi ispod nogu svekrve (pokorava se starijem u znak poštovanja). Mlada baca sito preko kuće, a veruje se da će se, ukoliko se sito zadrži na krovu, i mlada zadržati u kući.Venčanje se, prema pravoslavnoj veri, nikada ne obavlja u vreme posta, sredom i petkom, na Krstovdan zimski, Usekovanje, Krstovdan jesenji, Vaskrs i u Svetunedelju. Više o narodnim običajima naćićete i na sajtu Narodni.net

Simonida Milojković