Šoljica čaja kao držač zavjesa

Šta sve možete učiniti sa šoljicama za čaj?! Pored toga što su savršene za uživanje uz ispijanje čaja sa dragim osobama, preplitanje raznoraznih priča uz topli napitak, ta famozna šoljica može da se koristi i u dekorativne svrhe. Osim toga što vam može biti ukras na policama ili stolu, šoljica vam može pomoći kao držač zavjesa. Neobično zar ne? Naredni redovi podstaknuti su upravo ovom idejom te možete vidjeti kako napraviti dekoraciju poput ove koja će zasigurno ostaviti u čudu svakoga ko vam udje u dom. Značajnu promjenu u vašem domu donose neobični držači zavjesa ili paravana koji su napravljeni od delikatnih šoljica za čaj. Upravo ključna stvar pri izradi ovakvih držača jeste izbor čaše, posebna pažnja se skreće na detalje i držač čaše, jer su to stvari koje donose u elegantnosti prostora. Najbolje bi bilo da kao test svaku od čaša koja vam je ušla u uži izbor prislonite uz odgovarajuće zavjese, paravane, tada definitivno ne možete da pogriješite. Pored toga, obratite pažnju o čvrstoći čaše i same drške, jer su to najbitnije stvari za dugovječnost vašeg novog držača.

Šta vam sve treba od materijala za izradu:

  • Šoljica za čaj (obratite pažnju na neobičnu ručku ili stil, obrasce na samoj čaši)
  • Marker
  • Bušilica

Vrijeme je za izradu ove dekoracije:

1. Pošto ste izabrali odgovarajuću čašu i po izboru dezenaj i po čvrstoći, sada je na redu iscrtavanje po njoj, kao korak prije bušenja dna. Iscrtajte markerom samo dno kako biste mogli isjeći željeni dio.

2. Pošto ste označili linije, uzimate najobičniju bušilicu u ruke. Prije svega pošto je materijal čaša(porculan) osjetljiv vodite računa o mjerama bezbijednosti. Osigurajte sebe, ruke i lice a zatim i radni prostor. Zbog osjetljivosti materijala, bušenje treba da bude izuzetno sporo kako se ne bi oštetila čaša ili pukla tamo gdje najmanje želimo, po sredini. Savjet naš jeste da prvo pravite manje rupe, sa razmacima a kasnije pređete sve zajedno.

3. Po bušenju izbrišite ostatke sitnog materijala iz čaše i vrijeme je da isprobate na samoj zavjesi, paravanu kako sada to izgleda kada je posao učinjen u potpunosti. Ukoliko su zavjese poprilično teške i dugačke pozovite pomoć ukućana i ostalo vam ostaje da odlučite na koje mjesto treba da stane držač. Naravno, vodite računa o dekoraciji i tome kako će padati ostatak zavjese.

4. Uspjeli ste da dobijete željeni oblik zavjese, paravana sa držačem i sada trebate samo da zakačite čašu za kuku koja se nalazi pored okna prozora. Uvijek provjerite izdržljivost, dotjerajte izgled i volane  kako pada zavjesa i posao je učinjen!

Uživajte u novom pogledu ka vanjskom svijetu!