Sok od drenjina

Kada čujete za drenjine, većina vas prvo će pomisliti na rakiju od drenjina ili drenju. Da se radi o dobroj rakiji, svakako, ali od plodova ove voćke može da se napravi još mnogo toga. Ovoga puta ispričaću vam kako se pravi sok od drenjina. Idemo redom.
Prvo da kažem nešto o ovoj čudesnoj voćki. Smatra se da je drenjina divlja biljak koja raste u šumama ali može da se uzgaja i kultivisano. Stablo joj je svijetle boje i raste zaobljeno i ne mnogo visoko. Listovi su svijetlo zeleni a cvijetovi zuti. Cvijeta u rano proljeće i predstavlja pravu poslasticu za pčele a onda dolazi ono najljepše, plodovi.

Plodovi drenjine su mali i crveni, kiselkastog okusa. Zreli plodovi imaju tamno crvenu boju i imaju kospicu. Sazrijevaju u jesen i najbolje je sačekati da sami počnu padati. U njima se krije pravi životni eliksir jer su jako zdravi. Pomažu u lječenju mnogih bolesti. Drenjina se smatra simbolom zdravlja pa se može često čuti uzrečica: ”zdrav kao dren”.

Za pripremu soka od drenjina, otprilike 7 litara, potrebno vam je

  • 3 kg… drenjina
  • 5 l…… vode
  • Šećer 
  • Štapić vanilije

Drenjine ostaviti da odstoje neko vrijeme sve dok ne postanu mekane. Potom ih skuvati u vodi. Vrijeme kuvanja nije određeno već je potrebno provjeriti da li su drenjine dobro skuvane. Kada budu dobro kuvane, sok koji je nastao treba procjediti kroz krpu. Iz kuvanih drenjina treba iscijediti sok a kao najefektivnije sredstvo za to predlažem ruke. Potom i taj sok dodati ostatku procjedjenog soka i pustiti da kuva. Kada prokuva dodajete šećer. Na litru soka dodaje se kilogram šećera ali savjetujem da to ocjenite sami u zavisnosti od toga da li su drenjine sladje ili ne. U slučaju da su sladje dodajte manje šećera.

Nastavite sa kuvanjem sve dok se šećer ne istopi. U toku kuvanja na površini će se pojavljivati bjeličasta pjena koju obavezno treba skidati kašikom sa soka. Po želji možete staviti i štapić vanile da se kuva nekoliko minuta prije kraja. Vruć sok treba sipati u prethodno zagrijane staklene flaše i potom ga pustiti da odstoji 24 časa. Dodatni savjet baka: “Flaše umotati u deblju krpu. Prilikom posluživanja sok razblažiti vodom”.

To bi bilo to. Vama još ostaje da probate i da nam pišete o svojim isustvima u pravljenu soka od drenjine. Za one koji ga nisu probali, probaće nešto zdavo i novo, za one koji jesu znam da će se složiti sa mnom da je ovaj napitak nešto zaista posebno.
Ako vam se svidi sok od drenjina, probajte napraviti jos i liker, džem ili slatko. Recepte, naravno, potražite na našoj stranici.